Política

regne unit

Anglaterra vota en unes municipals que marcaran el futur del govern de Sunak

Els sondejos pronostiquen una forta patacada dels conservadors en aquests comicis locals parcials

Els col·legis electorals han obert amb normalitat aquest dijous al matí per a les eleccions municipals parcials que se celebren en 107 dels 317 municipis d’Anglaterra, les quals podrien marcar el futur del govern del primer ministre britànic, Rishi Sunak.

En la batalla electoral d’aquest dijous per 107 consistoris es disputen 2.636 representants municipals, dels quals 985 són conservadors. Els tories tenen més regidors (985), però els laboristes controlen més consistoris, quaranta, davant disset conservadors i deu liberals. La resta tenen una administració en minoria. Els sondejos pronostiquen que els conservadors de Sunak poden arribar a perdre fins a 500 dels 985 regidors que té actualment.

En aquests comicis s’elegirà l’alcalde de Londres. El laborista Sadiq Khan aspira a renovar el càrrec, que en el seu cas seria per a un històric tercer mandat. També està en joc nou alcaldies més i, a més, es disputa l’escó de Blackpool South a la Cambra dels Comuns arran de la dimissió d’un conservador. D’altra banda, votants d’Anglaterra i també de Gal·les escolliran 37 comissionats de policia i crims.

Els resultats d’aquesta marató electoral, l’última cita amb les urnes abans de les generals, previstes a la segona meitat d’any, es coneixeran entre divendres i dissabte, segons la zona.

Si els resultats són un desastre pels conservadors, l’ala del partit més a la dreta podria intentar fer caure Sunak, contra el qual ha augmentat en els darrers dies la pressió convençuda que si és el candidat a les generals la derrota està assegurada. Per evitar que el facin fora, el dirigent conservador podria avançar a l’estiu les eleccions generals previstes com a tot tardar el gener de 2025 i que el mateix Sunak ha expressat en més d’una ocasió la seva voluntat d’avançar-les a la segona meitat d’aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]