Política

Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Dia gran de campanya electoral, que ahir va arribar al seu pic amb el gros dels actes centrals dels partits i el desplegament dels respectius pesos pesants. Enfilant cap a la recta final, les forces posen tota la carn a la graella, redoblen els seus missatges i es concentren a aconseguir mobilitzar els que encara no ho tenen clar, que, atenent als experts, és en aquesta part final de la campanya quan estan més receptius. Segons l’enquesta electoral del CEO, a l’entorn d’un significatiu 30% dels catalans que encara no ha decidit quina papereta ensobrarà el proper diumenge. Cap a ells es van focalitzar les crides. La del cap de llista de Junts, Carles Puigdemont, va ser a la màxima mobilització el 12-M per “recuperar el país”. “S’ha de fer esclatar les urnes amb vots”, va demanar Puigdemont en un míting en què el partit va tornar a exhibir múscul amb unes 3.000 persones que es van desplaçar a Argelers. L’expresident va apel·lar als indecisos. “A aquesta gent, els hem de demanar que els ajudin”, va reclamar, i va afegir-hi: “És millor anar a votar amb dubtes, que el dubte de quina Catalunya tindrem si ens governa Illa”, va sentenciar. En un acte amb Jordi Turull, Laura Borràs i els candidats de totes les demarcacions, Puigdemont es va tornar a situar com a única alternativa al PSC i va instar els votants a “donar força” als que s’han “conjurat a defensar Catalunya” abans que els seus “interessos personals” i dels del seu “partit”.

ERC va elegir Pineda de Mar, poble natal de Pere Aragonès, per fer-hi el seu míting central. Davant de mig miler de persones, el candidat dels republicans va recórrer a records però també a èpica per erigir-se en hereu dels llegats de Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas al capdavant de la Generalitat. La crida va ser per continuar el camí de la “Generalitat republicana”, que, considera, només Esquerra pot garantir. Acompanyat d’Oriol Junqueras i Laura Vilagrà, Aragonès va alertar del “risc” que el 12-M torni a “projectes del passat”, liderats per Junts o el PSC.

Tan clàssic com fer un acte en la localitat del candidat és la paella electoral. La de Comuns Sumar, ahir, al Prat de Llobregat era l’escenari perfecte perquè la candidata, Jéssica Albiach, exhibís, de nou, el rebuig a l’ampliació de l’aeroport. “Anem a votar en massa: el vot als comuns és una garantia per no ampliar l’aeroport del Prat”, va reclamar Albiach, proclamant-se com l’única opció d’esquerres preocupada pel canvi climàtic. Albiach es va desmarcar del PSC i del seu candidat, Salvador Illa, de qui va dir: “No sembla un líder polític del segle XXI, sembla el president d’una cimentera dels anys vuitanta.”

Les crítiques als socialistes no són perquè sí. Els comuns poden ser els més perjudicats per l’apel·lació al vot útil del PSC, com la CUP per la batalla entre Junts i Esquerra i l’abstenció. En l’acte central des de la plaça de Catalunya de Girona, punt emblemàtic de l’independentisme gironí, la candidata dels anticapitalistes, Laia Estrada, va parlar de “trencar amb la falsa normalitat” que volen el PSC, Junts i ERC i va instar a apostar per “l’agenda independentista”.

No confiar-se

Illa va tornar a estar acompanyat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un acte a Montmeló. Tot i ser el darrer dissabte de campanya, els socialistes van abaixar el to, després de la polèmica per les declaracions de Matías Carnero contra Puigdemont. La petició de Sánchez va ser la mobilització de l’electorat socialista per aconseguir una victòria “àmplia” d’Illa, que li permeti governar i garantir la “estabilitat” a Catalunya. Les enquestes són favorables al PSC, que apareix, en totes, com a guanyador del 12-M. El seu presidenciable té “bones sensacions”, però va alertar que la confiança és “el pitjor adversari”.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, també va fer costat al candidat del PP, Alejandro Fernández, que ja havia rebut el suport d’Alejo Vidal-Quadras. En una botifarrada a Badalona, feu popular amb Xavier García Albiol d’alcalde, Feijóo va concentrar les crítiques en Sánchez, i Fernández va posar el focus en la seguretat i va prometre “tolerància zero” amb els ocupes i els delinqüents multireincidents.

Ciutadans, per la seva part, va celebrar el seu acte central al Port del Fòrum, amb suport d’Arcadi Espada i recordant com el 2017 van ser primera força al Parlament. Ara, els sondeigs pronostiquen la seva desaparició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.