Política

Tres associacions de periodistes presentarna un recurs al Suprem contra els blocs electorals perquè són un "atemptat" a la llibertat d'expressió

El Col·legi de Periodistes de Catalunya, l'Associació de Premsa de Madrid i el Col·legi de Periodistes de Galícia han decidit presentar davant el Tribunal Suprem (TS) un recurs a la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) que obliga a TVE a establir blocs informatius electorals.

En una roda de premsa al centre Internacional de Premsa de Barcelona, el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Carles Rius, i el president de l'Associació de Premsa de Madrid, Fernando González Urbaneja, han qualificat els blocs d'"atemptat" a un dret "constitucional i fonamental" com és la llibertat d'expressió.

La JEC va dictaminar el 14 de febrer passat que la cobertura de les eleccions de TVE haurà de respondre "a un criteri ponderadament proporcional al nombre de vots obtingut per cadascuna de les entitats polítiques en les anteriors eleccions al Congrés", un criteri "de caràcter preferent a qualsevol altre".

El recurs es basa en la protecció especial que té la llibertat d'expressió com da ret constitucional recollit a l'article 20, i en el fet que la millor garantia de la pluralitat i la neutralitat informativa són els propis periodistes i l'autoregulació a través dels codis deontològics.

Rius ha assegurat que el mandat marc d'RTVE aprovat el desembre passat "ja garanteix la pluralitat" que la JEC vol "imposar" amb els blocs electorals, "un criteri de cronòmetre" que suposa un "retrocés" respecte les resolucions dictades per a les passades eleccions generals de 2004.

"El nostre recurs suposa una defensa dels mitjans públics, competitius i plurals, i ajudarà a la seva presència a la societat", ha subratllat el degà català.

De la seva banda, González Urbaneja ha confiat en el TS i en una resolució favorable al recurs per l'enorme jurisprudència a favor dels mitjans de comunicació, i ha assegurat que en cas contrari suposaria un "empobriment de la participació del periodista a la societat" i un fet "intolerable i anticonstitucional".

"Sempre defensarem els criteris periodístics, i em preocupa que els polítics s'apoderin de l'agenda informativa", ha exclamat González Urbaneja.

Mentre el recurs estigui en tràmit -es presentarà abans de dijous que ve i la resposta pot trigar més de sis mesos- les associacions de periodistes han promès donar suport a "totes les mesures de protesta dels professionals". De moment, ja se sap que tots els redactors de Catalunya Ràdio faran vaga de signatures durant la campanya i que estudien fer una vaga laboral de tres hores un dels dies de campanya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.