Política

política

Violència de gènere, prioritat

Entre les propostes per al 12-M per eliminar aquesta xacra hi ha la creació d’unitats especialitzades en l’àmbit digital

Més recursos, que l’atenció sigui igual a tot el territori, formació, inserció laboral de les víctimes i plans nacionals, altres mesures

Que les mesures després es compleixin, i amb celeritat, és el repte

Fa només un mes, un home va assas­si­nar la seva dona i els seus bes­sons, de vuit anys, al Prat de Llo­bre­gat, el que segons el Depar­ta­ment d’Igual­tat i Femi­nis­mes ele­vava a 10 el nom­bre de femi­ni­ci­dis regis­trats entre gener i març, una xifra que s’acosta peri­llo­sa­ment a la regis­trada durant tot l’any pas­sat (14). Des que es van començar a reco­llir dades ofi­ci­als, l’any 2012, hi ha hagut 140 assas­si­nats mas­clis­tes a Cata­lu­nya, dels quals 7 cor­res­po­nen a fills i filles menors d’edat. Són dades esfereïdores, i mal­grat que cada cop hi ha més eines i es des­ti­nen més recur­sos públics a la pre­venció, demos­tren que l’esforç ha de ser molt més gran. El PP encara no ha fet públic el seu pro­grama elec­to­ral com­plet, però entre les 11 mesu­res estre­lla avançades no hi figura aquest tema. La resta de for­ma­ci­ons que es pre­sen­ten al 12-M, a excepció de Vox, inclo­uen una bate­ria de mesu­res per eli­mi­nar aquesta xacra. Entre les més rei­te­ra­des hi ha crear uni­tats espe­ci­a­lit­za­des con­tra les violències digi­tals, i més recur­sos i millors pro­to­cols per asse­gu­rar l’equi­tat ter­ri­to­rial. En el cas del par­tit lide­rat per Igna­cio Gar­riga, només pro­met estu­diar l’aug­ment d’agres­si­ons sexu­als i “garan­tir tota l’assistència i suport pos­si­ble a les dones vícti­mes de violència” fent més pre­venció i “iden­ti­fi­cant les cau­ses i els per­fils repe­tits dels agres­sors”. És sig­ni­fi­ca­tiu que no parli de violència de gènere: en altres punts del pro­grama ja adver­teix que dero­ga­ran les lleis de gènere perquè “enfron­ten homes i dones”.

A banda d’aler­tar d’aquest temi­ble retrocés que pot venir amb l’extrema dreta, Patrícia Mel­gar, secretària de la Pla­ta­forma Unitària con­tra les Violències de Gènere, valora com “un avenç” que els par­tits par­lin de les violències con­tra les dones i que el dis­curs que cal com­ba­tre-les esti­gui “assu­mit”, però lamenta que és “un debat que sem­pre queda com a secun­dari”. El gran pro­blema, però, són les fal­ses pro­me­ses: “Sem­pre tro­bem a fal­tar l’exe­cució dels com­pro­mi­sos.”

En tot cas, al seu pro­grama elec­to­ral ERC des­taca que durant el seu man­dat s’han tri­pli­cant els recur­sos per a la lluita con­tra les violències mas­clis­tes, per exem­ple reforçant la xarxa d’atenció i recu­pe­ració de les dones afec­ta­des i reco­nei­xent el dret a la repa­ració econòmica de les mares que han patit violència vicària. El par­tit en el govern lamenta que la no apro­vació dels pres­su­pos­tos per l’any 2024 ha impli­cat la pèrdua de 15 mili­ons d’euros que havien de des­ti­nar-se, entre d’altres, a des­ple­gar la Xarxa Lila de país, una ini­ci­a­tiva inte­grada per comerços, trans­ports o espais veïnals que, entre altres objec­tius, vol for­mar pro­fes­si­o­nals de tots els àmbits perquè tot­hom sàpiga detec­tar i actuar davant de casos de violència de gènere i aquest pro­blema “s’abordi des d’una ves­sant comu­nitària”. El seu pro­grama, doncs, ree­dita aquesta idea i també pro­posa “apro­fun­dir en el dret a la repa­ració de les violències mas­clis­tes amb més ser­veis forts i espe­ci­a­lit­zats arreu del país”, posar en marxa un ser­vei específic per aten­dre les violències digi­tals o crear un nou model d’atenció a l’emergència resi­den­cial en col·labo­ració amb els ajun­ta­ments.

Feina per refer la vida

Junts+ asse­gura en el seu pro­grama per a les elec­ci­ons del 12-M que la lluita con­tra la violència de gènere “ha de ser una de les pri­o­ri­tats de país”, i afirma que si obté el poder pri­o­rit­zarà les actu­a­ci­ons “en els àmbits més des­co­ne­guts, com el tràfic i explo­tació de dones i nenes, els matri­mo­nis forçats o la muti­lació geni­tal feme­nina”. Com mol­tes altres for­ma­ci­ons, subrat­lla que cal “apro­fun­dir l’abor­datge de les violències digi­tals” i garan­tir l’equi­tat ter­ri­to­rial. Creu vital, també, impul­sar mesu­res per donar sor­tida labo­ral a les dones que patei­xen violència mas­clista perquè tin­guin auto­no­mia econòmica i puguin refer les seves vides.

El PSC fa 14 pro­pos­tes con­cre­tes per llui­tar con­tra la violència de gènere, entre elles crear “un torn d’ofici inter­dis­ci­pli­nari i mòbil” que pugui aten­dre les vícti­mes de forma urgent, a qual­se­vol hora i dia de l’any. Com la resta de for­ma­ci­ons, el par­tit insis­teix en la neces­si­tat de “més for­mació amb pers­pec­tiva de gènere als pro­fes­si­o­nals de tots els àmbits”, a banda de con­si­de­rar que cal uni­fi­car, arreu del ter­ri­tori, els pro­to­cols d’assistència a les vícti­mes, “per asse­gu­rar un abor­datge inte­gral i igua­li­tari a totes les super­vi­vents, inde­pen­dent­ment d’on vis­quin”. També pri­o­ritza habi­li­tar noves cases d’aco­llida i cen­tres d’emergència per a dones mal­trac­ta­des i els seus infants. A banda de la neces­si­tat d’impul­sar cam­pa­nyes d’acció posi­tiva per afa­vo­rir la inserció labo­ral de les dones vícti­mes de violència mas­clista, la for­mació també creu que cal apro­var un pacte català con­tra la violència mas­clista que pro­mo­gui mesu­res de sen­si­bi­lit­zació, pre­venció, atenció i repa­ració.

Pers­pec­tiva femi­nista

En el seu pro­grama, Comuns Sumar asse­gura que va “lide­rar” la reforma de la llei dels drets de les dones a l’erra­di­cació de la violència mas­clista ampli­ant drets i pro­po­sant una “visió inte­gral”, ja que “per acon­se­guir vides lliu­res de violència” també s’ha de “garan­tir el dret a l’atenció, a l’habi­tatge, al tre­ball i al temps d’oci i de cures”, àmbits als quals també fan referència altres for­ma­ci­ons. Insis­teix que cal no només reforçar la for­mació de pro­fes­si­o­nals, sinó garan­tir “l’equi­tat ter­ri­to­rial i l’accés als ser­veis a totes les vícti­mes”, i per això con­si­dera pri­o­ri­tari reforçar, ampliar i esten­dre ter­ri­to­ri­al­ment els ser­veis d’abor­datge en tots els àmbits i tipo­lo­gies de violència: física, digi­tal, psi­cològica, sexual, econòmica i ins­ti­tu­ci­o­nal. Els Comuns des­ta­quen que per fer qual­se­vol canvi i reforç cal garan­tir la pers­pec­tiva femi­nista i la no vic­ti­mit­zació, per això remar­quen, per exem­ple, que cal actu­a­lit­zar els pro­to­cols i cir­cuits pro­mo­vent la par­ti­ci­pació dels grups femi­nis­tes en l’ela­bo­ració i ava­lu­ació de les polítiques públi­ques. També cre­uen neces­sari rea­lit­zar un pla estratègic naci­o­nal de pre­venció de les violències mas­clis­tes, impul­sar pro­gra­mes d’edu­cació afec­tiva i sexual que inclo­guin el foment de “models de mas­cu­li­ni­tat no vio­len­tes” i posar en fun­ci­o­na­ment ser­veis d’inter­venció en violència mas­clista espe­ci­a­lit­zats en violència digi­tal.

La CUP deixa clar que per posar fi a la violència mas­clista s’han de des­ple­gar, alhora, mesu­res imme­di­a­tes, com ara ser­veis d’atenció o reforç dels recur­sos dels jut­jats i també “acci­ons que vagin a dina­mi­tar les bases de la com­po­sició social del gènere i del poder patri­ar­cal”. Entre les pro­pos­tes hi ha l’impuls d’un obser­va­tori de les violències mas­clis­tes dels Països Cata­lans, fomen­tar la for­mació femi­nista a tot el per­so­nal públic, garan­tir pro­ces­sos judi­ci­als ràpids i que mesu­res de pro­tecció com l’ordre d’allu­nya­ment s’apli­quin amb cele­ri­tat, i faci­li­tar l’accés a un habi­tatge digne. Cal també, des­taca entre la bate­ria de mesu­res, una cam­pa­nya ins­ti­tu­ci­o­nal de sen­si­bi­lit­zació con­tra les agres­si­ons sexu­als i els asset­ja­ments mas­clis­tes, i for­mar el per­so­nal sani­tari per poder detec­tar casos de violència de gènere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.