Política

Salvador Vergés

Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

“La solidaritat s’ha de mirar en conjunt i, en termes d’aigua, les comarques de Girona són les més solidàries del país”

“El Campus de Salut, més enllà d’una infraestructura, és una obra que implica millora i progrés en molts àmbits”

Quina nota posa­ria a la gestió que ha fet Junts aquests tres anys per a la demar­cació?
Un nou. Crec que hem fet una bona tasca. Pri­mer des del govern, i després des de l’opo­sició. També ges­ti­o­nant. En el meu cas he por­tat els temes de page­sia i aigua, cab­dals. I els hem lide­rat, hem por­tat la ini­ci­a­tiva des de l’opo­sició. I sovint gover­nant més nosal­tres que el mateix govern.
Creu que el ciu­tadà en fa la mateixa valo­ració?
Crec que sí. Però, en tot cas, ho veu­rem el 12 de maig.
I quina nota li posa al govern?
Diria que un 3,5. No em vull posar dramàtic, però on som en llis­tes d’espera, en pre­ca­rit­zació dels pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris, en retrocés de la llen­gua, en els infor­mes PISA, la no gestió de la immi­gració, la manca d’habi­tatge, la poca fer­mesa en la mul­ti­rein­cidència, qua­tre mil trac­tors al car­rer, paràlisi amb les reno­va­bles, la sequera, com tenim la buro­cra­tit­zació?
Sobre la sequera, Junts ha tin­gut res­pon­sa­bi­li­tats en tema d’aigua els dar­rers anys. Esquerra sosté que es va tro­bar amb una con­se­lle­ria en què no s’havia fet res.
Això és abso­lu­ta­ment fals. A nosal­tres sí que ens van dei­xar una con­se­lle­ria, el tri­par­tit, en la qual l’Agència Cata­lana de l’Aigua tenia 1.500 mili­ons de deute. I feina vam tenir per sane­jar-ho i dei­xar l’ACA amb un roma­nent posi­tiu de 500 mili­ons. I, a més, amb 1.000 mili­ons pla­ni­fi­cats en obres i actu­a­ci­ons en sis anys. Entre les quals, per exem­ple, la des­sa­la­dora de Bla­nes. Per tant, la tasca que vam fer va ser abso­lu­ta­ment impe­ca­ble.
Tenim els regants aler­tant d’una situ­ació pre­o­cu­pant, els vive­ris­tes dient que hau­ran de tan­car, les empre­ses amenaçant amb ERTO, el turisme recla­mant la seva part d’aigua... Tot això com es ges­ti­ona?
Nosal­tres hem lide­rat el tema de l’aigua des de l’opo­sició. Vam pre­sen­tar i vam acon­se­guir apro­var la llei de mesu­res extra­or­dinàries i urgents con­tra la sequera, en la qual es defi­nia clara­ment què calia fer, amb quins diners i com, que era amb el tràmit d’urgència. I hi havia dos anne­xos, un per a les obres als ajun­ta­ments, i un segon per a les grans infra­es­truc­tu­res. I, entre aques­tes, n’hi havia que podien por­tar molt volum d’aigua nova. Com l’ampli­ació de la pota­bi­lit­za­dora del Besòs. Era una obra que per­me­tia pas­sar de 100 litres per segon a 90 en només 9 mesos. El que pro­vo­cava era gene­rar molta més aigua a l’àrea de Bar­ce­lona i, de rebot, que no calgués esti­rar tanta aigua del Ter. I el govern no ha estat prou dili­gent a seguir el que deia la llei i hem patit unes con­seqüències molt més greus.
El futur Cam­pus de Salut de Salt ha de ser el gran pro­jecte dels pro­pers qua­tre anys?
Sí, perquè més enllà d’una infra­es­truc­tura, que de per si genera eco­no­mia, aquesta en par­ti­cu­lar ens implica millo­res i progrés en dife­rents àmbits. Per començar, en l’assis­ten­cial mèdic. Però, a banda d’això, el Cam­pus de Salut també té a veure i ens obre mol­tes por­tes en el camp de la inno­vació, de la recerca, també en el de la docència. Tot això vol dir que ens ha de ser molt més fàcil poder rete­nir i fins i tot retor­nar o cap­tar talent. Si, a més, podem acon­se­guir que pugui millo­rar la ciu­tat de Salt, doncs encara tindrà més efecte posi­tiu.
Pel que fa a infra­es­truc­tu­res, qui­nes marca com a pri­o­ritàries?
Estem com­pro­me­sos per tenir el pro­jecte de la vari­ant d’Olot redac­tat i a punt de lici­tar, com a molt tard, a prin­ci­pis del 2025. De manera que a prin­cipi del 2026 comenci l’obra, que és impres­cin­di­ble per a la Gar­rotxa, en ter­mes de segu­re­tat i per al benes­tar dels veïns. També en fluïdesa del trànsit. És total­ment injus­ti­fi­cat que Olot no tin­gui vari­ant. Però a banda d’aquesta obra, n’hi ha d’altres, com per­llon­gar la C-32 de Bla­nes a Llo­ret. Aques­tes dues obres són com­petència de la Gene­ra­li­tat. Però n’hi ha que depe­nen de l’Estat, com el des­do­bla­ment de l’N-2 o l’estació del tren d’alta velo­ci­tat a l’aero­port. Men­tre no sigui com­petència nos­tra, recla­ma­rem que s’exe­cu­tin amb total urgència.
ERC els recri­mina haver dei­xat molts pro­jec­tes al calaix, com la vari­ant o l’exe­cució de la sentència de Vaca­morta.
S’ha d’anar cas per cas, però això no és cert. La vari­ant d’Olot, si algú sem­pre s’hi ha defi­nit a favor hem estat nosal­tres. Junts volia que fos un traçat més segur, fins i tot amb un car­ril des­do­blat. Però això no ha pogut ser. Ha cal­gut con­sen­suar la solució. En tot cas, el que pri­o­rit­zem és que l’obra vagi enda­vant. Però no hem estat nosal­tres els que l’hem alen­tit. I en el cas de Vaca­morta, hi ha una sentència judi­cial, és un procés com­plex, i ara s’ha de pro­ce­dir al bui­datge i veure bé tècni­ca­ment com es resol perquè el remei no sigui pit­jor que la malal­tia.
Amb Vaca­morta i Solius exclo­sos, calen noves ins­tal·laci­ons.
Sí, de fet hi ha sobre la taula un cen­tre de resi­dus al Baix Empordà. En relació a Solius, el que recla­men és que la Gene­ra­li­tat faci efec­tiu el paga­ment dels ajuts. És evi­dent que, pel que fa a resi­dus, a Girona no estem dotats sufi­ci­ent­ment. I ho abor­dem al nos­tre pro­grama de govern. Perquè els resi­dus els puguem ges­ti­o­nar de forma autònoma i no haguem d’enviar, coma passa ara, dei­xa­lles a Vaca­ris­ses o a zones de Tar­ra­gona.
Resol­dre-ho és fer noves plan­tes o abo­ca­dors?
Resol­dre-ho és fer un bon diagnòstic del que tenim en aquests moments, resol­dre la via­bi­li­tat del cen­tre de trans­ferència de Solius i, a par­tir d’aquí, de bra­cet amb el ter­ri­tori i amb molt de diàleg, aca­bar de resol­dre la infra­es­truc­tura de Camp­dorà i tro­bar una solució per al nou cen­tre de resi­dus del Baix Empordà.
Vostè és par­ti­dari del parc eòlic marí de Roses?
Crec que aquí hem d’aixe­car el focus. Ens estem fixant molt en un parc i en rea­li­tat el que tenim a Cata­lu­nya és un pro­blema molt greu, en el sen­tit que no estem fent la tran­sició energètica. Estem a la cua d’Europa i d’Espa­nya. En aquests moments estem cobrint només el 14% de la demanda. I el que ens amenaça és que arri­bin línies de molt alta tensió de l’Aragó. Sobre el parc eòlic marí, estem par­lant d’una ins­tal·lació que en aquests moments podria repre­sen­tar un gigawatt, màxim 1,5. I en neces­si­taríem exe­cu­tar 62. Per tant, és un 2% del pro­blema. Lla­vors, posar el focus aquí em sem­bla que és per­dre de vista el pro­blema real, que va molt més enllà. Per exem­ple, sobre el parc Gala­tea, a la Jon­quera, el govern actual mai ha anat a fer cap reunió amb el ter­ri­tori per escol­tar els veïns. Per tant, per començar cal molt de diàleg. I, a par­tir d’aquí, evi­dent­ment, caldrà exe­cu­tar parcs eòlics i foto­vol­taics. Hau­rem, doncs, de tenir mirada de país. I és urgent.
Però algú haurà de cedir?
Es tracta de com­pen­sar els ter­ri­to­ris on cal­gui fer parcs eòlics. A més, la soli­da­ri­tat s’ha de mirar en sen­tit ampli. Ningú vol tenir un parc eòlic o foto­vol­taic, ningú vol una planta de resi­dus o que li aga­fin l’aigua. Per tant, la soli­da­ri­tat s’ha de mirar en con­junt. En ter­mes d’aigua, les comar­ques de Girona són les més solidàries del país.
En habi­tatge, el mer­cat sem­pre esquiva les ini­ci­a­ti­ves que s’impul­sen. Com s’afronta?
Comen­cem per com no s’afronta. I no es fa amb una llei de l’habi­tatge apro­vada pel par­tit soci­a­lista i ERC a Madrid, que nosal­tres tenim clar que vul­nera com­petències cata­la­nes. I per això l’hem por­tat al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal. Tam­poc es fa amb el decret que es va fer a Cata­lu­nya dels habi­tat­ges d’ús turístic. Pri­mer de tot, cal un bon diagnòstic i, a par­tir d’aquí, gene­rar més parc públic. Ens com­pro­me­tem a fer més de 1.500 habi­tat­ges nous arreu del país i una bona part d’aquests han de cor­res­pon­dre a Girona. Estem recla­mant i nego­ci­ant la cessió dels 3.000 habi­tat­ges de la Sareb. I tenim tot un pla com­promès d’ajuts a l’eman­ci­pació dels joves i per a l’adqui­sició d’habi­tat­ges.
L’escola també ha estat en el punt de mira per falta de recur­sos, els infor­mes PISA i la immersió lingüística. Però això no ve d’un any ni de dos. Vostès van tenir res­pon­sa­bi­li­tats en edu­cació.
Sí, i són un d’aquests temes que no són de sim­ple gestió, sinó que demos­tren que s’estan tocant qüesti­ons nucle­ars de la nos­tra nació. I el que ens cal, més que ges­ti­o­nar, és aixe­car el país. És una qüestió que ve d’anys però el govern actual fa set anys que està ges­ti­o­nant aquesta qüestió, que ha tin­gut els pres­su­pos­tos més expan­sius de la història en edu­cació, que no han resolt la situ­ació, i ens tro­bem que en aquesta legis­la­tura han obtin­gut els pit­jors infor­mes PISA de la història i els pit­jors infor­mes de com­petències bàsiques. Han aca­bat esta­blint un pacte, al tram final de la legis­la­tura, amb els sin­di­cats CCOO i UGT, però dei­xant al marge el sin­di­cat majo­ri­tari, que és l’USTEC, i això demos­tra el poc enfo­ca­ment que tenen per dig­ni­fi­car la tasca de docent, que pre­ci­sa­ment és un dels nos­tre pilars en les nos­tres pro­pos­tes d’edu­cació.a
Qui­nes són les cinc pri­o­ri­tats de Junts per a la demar­cació?
El Cam­pus de Salut, clara­ment. La des­bu­ro­cra­tit­zació, sobre­tot perquè qui més ho està patint és la page­sia. Les infra­es­truc­tu­res d’aigua. La vari­ant d’Olot. I el per­llon­ga­ment de la C-32.
S’aven­tura a pre­dir quin resul­tat farà Junts a Girona?
La gent s’adona que no són unes elec­ci­ons qual­se­vol. Són unes elec­ci­ons històriques en les quals torna el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat a l’exili. I es tracta que el seu retorn no sigui en va. No tinc cap dubte que toca un vot de país, el vot pel pre­si­dent Puig­de­mont.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.