Política

guerra a Gaza

Acaben les negociacions per una treva a Gaza

Les delegacions d’Israel i Hamàs abandonen el Caires després de dos dies de converses, aparentment sense acord

El grup palestí reitera que accepta els termes de l’última proposta dels mediadors i Tel Aviv manté les seves reserves sobre la fórmula plantejada

L’última ronda de negociacions al Caire sobre una treva a la Franja de Gaza ha acabat, aparentment, sense acord.

Les delegacions d’Israel i Hamàs han abandonat aquest dijous la capital d’Egipte després de dos dies de converses indirectes per a consultes, segons una font egípcia d’alt nivell citada per Al Qahera News. Segons la cadena egípcia, “alguns punts controvertits continuen sense resoldre”.

La mateixa font ha apuntat que, malgrat la retirada dels enviats de les dues parts, Egipte, Qatar i els Estats Units continuen treballant per apropar els punts de vista d’Israel i Hamàs al voltant de la proposta de treva formulada pels mediadors. El grup islamista va acceptar dilluns aquest plantejament, però el govern israelià el va rebutjar en considerar que no es corresponia amb l’esborrany original.

Hamàs, que en un comunicat ha confirmat que la seva delegació ha abandonat el Caire, ha reafirmat el seu “compromís i adhesió a la nostra posició a l’acceptar el document presentat pels mediadors”. La facció palestina que governa a Gaza a denunciat “la invasió israeliana” de Rafah i la presa del pas fronterer homònim que connecta amb Egipte. Segons el comunicat, aquesta acció busca “bloquejar els esforços dels mediadors i intensificar l’agressió i la guerra d’extermini”.

Un alt funcionari israelià ha explicat que la seva delegació ha donat per acabada la ronda de negociacions després de traslladar als mediadors les seves reserves respecte de la proposta de Hamàs per a un intercanvi d’ostatges per presoners. La mateixa font ha afegit que Israel avançarà segons el previst amb la seva operació a la superpoblada ciutat del sud de la Franja, que acull més d’un milió de persones, i a altres punts de l’enclavament palestí. La font, segons Al Qahera News,

La proposta de treva acceptada per Hamàs estableix una pausa de tres fases, de 42 dies cadascuna, durant les quals es produiria l’intercanvi d’ostatges israelians a Gaza per presoners palestins a Israel, la retirada israeliana de Gaza i un “calma sostenible” a la Franja, així com a l’augment d’ajuda humanitària als civils, entre altres punts.

Aquest dijous s’han unit a les converses representants de la Gihad Islàmica i altres faccions palestines. Segons la cadena egípcia, això és senyal que “els punts controvertits s’estan resolent” i que “hi ha signes que s’està madurant un acord”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]