Política

Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Rússia denuncia la mort de dos civils en dos atacs separats a les regions frontereres de Bélgorod i Kursk

Putin celebra el desè aniversari dels referèndums d’independència al Donbàss

El Servei de Seguretat d’Ucraïna (SBU) ha revelat aquest dissabte que Rússia planejava un atac terrorista a Kíiv per al passat dijous, 9 de maig.

Fonts de la intel·ligència ucraïnesa han assegurat al diari The Kyiv Post que l’SBU s’ha avançat i ha detingut en “flagrant delicte” els sospitosos que suposadament havien de portar a terme l’atemptat. Les fonts han evitat donar més detalls, però el portaveu de l’agència, Artem Dekhtiarenko, ha assegurat que les evidències recollides “confirmen indiscutiblement la pista russa”.

La notícia arriba quatre dies després que el contraespionatge ucraïnès anunciés que havia desmantellat un complot per assassinar el president del país, Volodímir Zelenski, i els caps de la intel·ligència militar, Kirilo Budanov, i l’SBU, Vasil Maliuk.

Nous atacs ucraïnesos a Rússia

Les autoritats de les regions russes de Bélgorod i Kursk, frontereres amb Ucraïna, han denunciat aquest dissabte la mort de dos civils en dos atacs separats de les forces de Kíiv.

Segons el governador de Kursk, Roman Starovoit, un veí de Sudzha ha resultat malfferit per l’atac d’un dron i ha mort més tard a l’hospital. El seu homòleg de Bélgorod, Viatxeslav Gladkov, ha informat de diversos atacs amb aeronaus no tripulades a la regió que han deixat diversos ferits i un mort. La víctima mortal és un home que estava en un camió estacionat al costat de la carretera al poble de Novostroevka-Pervaia, al districte urbà de Graivoronski, i que ha estat atacat per un quadricòpter.

A la part de la província ucraïnesa de Lugansk ocupada per Rússia, tres persones han mort i vuit han patit ferides en l’atac a un dipòsit de combustible a Rovenki. Segons el governador designat per Moscou, Leonid Pasetxnik, les víctimes són treballadors de la instal·lació i veïns. Pastxnik ha afirmat que l’acció ha estat perpetrada amb míssils ATACMS, de fabricació nord-americana.

Aniversari dels referèndums

Les autoritats prorrusses de Donetsk i Lugansk han celebrat aquest dissabte el desè aniversari del referèndum que va precedir a l’autoproclamació de les seves independències i la petició per integrar-se a Rússia, que va culminar al setembre de 2022.

El president rus, Vladímir Putin, ha enviat avui un missatge als habitants de les dues regions annexionades on assegura que retornarà “la pau” als territoris del Donbàss i reconstruirà el territori. Putin ha destacat que deu anys després del plebiscit a Lugans, els russos lluiten per “alliberar les seves terres històriques” i la seguretat del país”. També ha celebrat la “ferma determinació” dels habitants de Donetsk en suport de la independència del seu territori i en la defensa del seu idioma, cultura i lliure desenvolupament mentre lluitaven contra “l’agressió dels nacionalistes que van arribar al poder a Kíiv com a conseqüència d’un cop d’Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia