Política

Política

El PSC guanya, mentre el vot independentista recula

Illa s’imposa a les eleccions amb 42 diputats, mentre Junts puja tres escons (35), ERC en perd 13 (20) i la CUP es queda amb 4 (-5)

El PP puja de 3 a 15, els comuns es queden amb 6 (-2), Vox es manté amb 11 i Aliança Catalana entra al Parlament amb 2

El PSC ha guanyat les eleccions davant una davallada del vot independentista, que perd la majoria parlamentària. Salvador Illa ha incrementat el suport i s’imposa amb 42 diputats, nou més que en les eleccions del 2021. Carles Puigdemont amb Junts+ puja tres escons i n’aconsegueix 35, mentre que ERC s’enfonsa, perdent 13 diputats i situant-se com la tercera força amb només 20. La CUP també perd suport, amb cinc diputats menys (4). El PP multiplica els escons i passa dels 3 als 15 diputats (+12), mentre els comuns es queden amb 6, dos menys que al 2021. L’extrema dreta de Vox manté els 11 diputats i la d’Aliança Catalana entra al Parlament amb 2 escons.

Amb gairebé el 100% dels vots escrutats, el dibuix de l’arc parlamentari fa un gir important, ja que les formacions independentistes que van aconseguir ser majoria al Parlament (74 diputats el 2021) no aconsegueixen sumar els 68 escons necessaris per obtenir la majoria i poder tornar a governar la Generalitat. Amb aquests resultats i calculadora en mà, sí seria possible un tripartit d’esquerres (PSC, ERC i comuns, amb 68 diputats) o un Salvador Illa investit i formar govern amb el suport d’ERC i els comuns. També sumarien PSC i Junts+ (77), tot i que totes dues formacions ho han descartat durant la campanya. Caldrà veure les pròximes setmanes com es vesteixen els pactes, on ERC queda clar que serà clau.

Ciutadans es queda fora de la cambra, ja que només ha rebut un 0,72% de vots, al voltant de 21.700, (n’ha perdut més de 136.900) per darrere del partit PACMA, que ha obtingut 32.931 vots (1,09%).

El partit de Clara Ponsatí, Alhora, que ha fragmentat el vot independentista tampoc ha aconseguit el suport necessari per obtenir representació. De fet, s’ha situat per darrere de Ciutadans, amb només 13.208 vots (0,43%), fet que també ha influït en la davallada de la representació independentista al Parlament.

Per circumscripcions, el PSC ha estat el més votat a Barcelona i Tarragona, mentre Junts+ ha estat el més votat a Lleida i Girona. Junts s’ha imposat a 31 comarques i el PSC a 12. En total Junts+ ha guanyat a 726 municipis, mentre el PSC s’ha imposat a 167, ERC a 43 i Aliança Catalana a 3 (Ripoll, Campdevànol i les Llosses).

La participació aquest 12-M ha estat del 57,96%, un 6,67% més que al 2021. L’abstenció ha estat del 42,03%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Junts vol situar a Europa la demanda d’un referèndum dins la Constitució

barcelona
nova caledònia

Macron cedeix a la pressió independentista canac i suspèn la reforma del cens electoral

barcelona
estònia

Estònia denuncia un “incident fronterer” amb Rússia

barcelona
unió europea

Presenten a Barcelona un manifest contra la militarització a la UE

barcelona
Eleccions europees

El CIS dona al PSOE la victòria a l'Estat espanyol

guerra a gaza

El gabinet de guerra israelià ordena reprendre les negociacions

barcelona
Política

L’oposició acusa Marín d’abandonar l’Hospitalet en el seu pitjor moment

L’Hospitalet de Llobregat
tribunals

Fiscalia respon a l’AN que descartaria cap ordre de detenció dels qui no van declarar pel Tsunami

barcelona
nova caledònia

Macron fa una crida a la calma en la reunió amb els líders canacs

barcelona