Política

país basc

La legislatura basca arrenca amb apel·lacions a un nou estatus polític

Bakartxo Tejeria, del PNB, reelegida presidenta de la cambra

En el seu discurs de la necessitat d’“abordar en profunditat el debat sobre el model territorial de l’Estat i el reconeixement efectiu del caràcter plurinacional d’aquest”

Sense sorpreses i tal com s’esperava, l’acord entre PNB i PSE-EE ha permès la reelecció per quarta vegada consecutiva de Bakartxo Tejeria com a presidenta de la mesa del Parlament Basc, en la qual els dos partits que negocien la reedició del govern autonòmic que liderarà Imanol Pradales (PNB) compten amb majoria, amb tres dels cinc seients.

Els dos restants, la Vicepresidència i la Secretaria Segona són per a EH Bildu, formació que va aconseguir els mateixos escons que el PNB en els comicis, 27, encara que amb menys suports en les urnes. El PP, amb 7 escons, i Sumar i Vox, amb un cadascun, s’han quedat fora d’aquest òrgan.

D’aquesta manera, Tejeria afronta el seu quart mandat al capdavant del Parlament Basc. L’acompanyen en la Mesa la socialista Susana Corcuera en la Vicepresidència Primera, Ió Aiarza (PNB) en la Secretaria Primera i les representants d’EH Bildu, Eba Blanco i Eraitz Sáez de Egilaz, com a vicepresidenta segona i secretària segona, respectivament.

La presidenta ha inaugurat la legislatura amb apel·lacions a la necessitat de “materialitzar un nou estatus de relació amb l’Estat” i amb crides al fet que el diàleg i l’acord per a afrontar els reptes de la societat basca caracteritzin el funcionament parlamentari dels pròxims quatre anys en una Cambra en la qual les forces nacionalistes –PNB i EH Bildu– sumen 54 dels 75 escons.

“Hem d’actualitzar el nostre autogovern i materialitzar un nou estatus de relació amb l’Estat. És ineludible abordar en profunditat el debat sobre el model territorial de l’Estat i el reconeixement efectiu del caràcter plurinacional d’aquest”, ha demandat.

Diàleg qüestionat per l’oposició

Els emplaçaments al diàleg han estat qüestionats per la pràctica totalitat dels grups de l’oposició, EH Bildu, PP i Sumar, que després de la constitució del Parlament han criticat d’una manera o una altra la composició de la Mesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

França reclama el Consell de Seguretat que actui, i “no només parli” sobre Gaza

barcelona
memòria històrica

Identifiquen mig miler més de brigadistes desapareguts durant la Guerra Civil

barcelona
estat espanyol

La Fiscalia Europea investiga la denúncia a Begoña Gómez

barcelona
Guerra a Gaza

L’ambaixador palestí diu que el reconeixement arriba en “el moment propici”

Barcelona
política

Bolaños dona la cara pels jutges en l’aplicació de l’amnistia

madrid
guerra a europa

Putin avisa Europa de conseqüències si s'usen armes de l'OTAN contra Rússia

barcelona
tribunals

Rebutgen la querella contra la mesa del Congrés per la llei d’amnistia

barcelona
estat espanyol

Díaz acusa el PSOE de deslleial per no haver informat Sumar de l’ajuda militar a Kíiv

barcelona
Guerra a Gaza

Noruega celebra el reconeixement de Palestina com un “dia especial”

Barcelona