Política

Estat Francès

Macron viatja a Nova Caledònia en una “missió” de diàleg

L’acompanyen el ministre d’Interior, Gérald Darmanin, i els titulars de les Forces Armades, Sébastien Lecornu, i dels territoris d’ultramar, Marie Guévenoux

La portaveu del govern francès, Prisca Thevenot, ha anunciat aquest dimarts que el president de la República, Emmanuel Macron, viatjarà aquest vespre cap a Nova Caledònia per establir “una missió” de diàleg a l’arxipèlag de l’Oceà Pacífic.

Thevenot, que no ha revelat els detalls d’aquesta “missió”, ha apuntat que amb la seva visita, Macron vol expressar la seva “solidaritat amb els caledonians”, així com l’agraïment “a les forces de seguretat interior” i “les forces armades” que s’han mobilitzat per restablir “l’ordre republicà” després dels aldarulls, que han deixat sis morts, entre els quals dos gendarmes.

El seguici de Macron ha assegurat que el president va a Nova Caledònia a “escoltar, intercanviar i discutir amb els càrrecs electes caledonians”.

La decisió de Macron es produeix després que responsables regionals i legisladors del territori ultramarí demanessin al cap d’Estat l’obertura d’un procés de diàleg per acabar amb l’onada de disturbis a Nova Caledònia, iniciats fa una setmana en protesta per l’ampliació del cens electoral del territori. La reforma, que permetrà votar als residents que faci deu anys que són a l’illa, deixarà en minoria el vot de la població canacs, l’autòctona i majoritàriament independentista.

Després de l’inici dels aldarulls, Macron va proposar ajornar l’entrada en vigor dels canvis i iniciar un diàleg polític entre totes les parts. Això és el que previsiblement farà en el seu viatge a Nouméa, la duració del qual no ha estat precisada per la portaveu.

El cap d’Estat viatja a Nova Caledònia acompanyat del ministre d’Interior, Gérald Darmanin; el ministre de les Forces Armades, Sébastien Lecornu, i de la ministra dels territoris d’ultramar, Marie Guévenoux.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia