Política

regne unit

Un tribunal britànic declara il·legals els nous poders policials contra protestes

El govern va imposar la mesura per decret després que el Parlament aprovés una esmena a la Llei d’Ordre Públic

Els nous poders per a la intervenció de la policia britànica en protestes, atorgats l’any passat pel govern, són il·legals, segons ha dictaminat aquest dimarts el Tribunal Superior de Londres després de l’acció legal interposada per l’organització defensora de les llibertats civils Liberty.

El grup va acudir als tribunals contra el ministeri d’Interior després que les mesures reduïssin el llindar necessari perquè es produeixi una intervenció policial en una protesta.

Les autoritats van imposar les mesures per decret després que fracassés el seu intent perquè el Parlament aprovés una esmena a la Llei d’Ordre Públic, que donava més poder a la Policia.

Amb aquesta esmena, l’Executiu volia facilitar a les forces de l’ordre la flexibilitat per a actuar davant situacions com el bloqueig de carreteres per part de diversos grups, com els ecologistes.

El febrer passat, Liberty va demanar al tribunal que considerés il·legals les disposicions del ministeri d’Interior. En donar aquest dimarts la raó a l’organització, els magistrats han ressaltat que Interior va actuar fora dels seus poders en reduir el llindar i no va dur a terme un procés de consulta just.

Després de conèixer-se el dictamen, la directora de Liberty, Akiko Hart, ha dit que es tracta d’una “gran victòria per a la democràcia i estableix una fita important per a demostrar que el govern no pot sortir-se de la llei per a fer el que vulgui”.

“Aquests poders perillosos van ser rebutjats pel Parlament, però, tot i això, es van colar per la porta del darrere amb la clara intenció de detenir a manifestants amb els quals el govern no estava personalment d’acord, i estaven redactats de manera tan vaga que van significar que se li va donar a la policia poders gairebé il·limitats per a reprimir també qualsevol altra protesta”, ha afegit.

“Aquest dictamen envia un missatge clar que la rendició de comptes importa i que els qui estan en el poder han de prendre decisions que respectin els nostres drets”, ha puntualitzat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.