Política

eslovàquia

El primer ministre eslovac continua a l’UCI en estat greu

L’equip mèdic assegura que la seva vida no corre perill, però desaconsella el seu trasllat a un hospital de la capital a causa del seu precari estat de salut

El primer ministre eslovac, Robert Fico, segueix en estat “estable, però greu” en l’UCI de l’hospital on va ser operat després de sofrir serioses ferides per l’impacte de quatre bales en un presumpte intent de magnicidi el passat dia 15 en la localitat de Handlová, en el centre del país, informa Efe.

Així ho ha confirmat aquest dimarts l’hospital universitari F.Sr. Roosevelt de Banská Bystrica, prop de Handlová, en un comunicat publicat en el seu compte de Facebook.

“El concili mèdic d’avui va confirmar el procediment de tractament triat fins al moment per al primer ministre, incloent-hi totes les intervencions mèdiques”, indica la nota, sense precisar en què consisteix el citat tractament. “L’estat del pacient és greu, però estable de moment”, afegeix el comunicat.

Fico va sofrir ferides greus sobretot en l’abdomen, i altres en les extremitats, segons van informar les fonts hospitalàries en els dies previs, després de l’atemptat que gairebé li va costar la vida.

En el citat hospital, el més pròxim al lloc de l’atac, va ser sotmès d’urgència a una complicada intervenció quirúrgica de cinc hores i dos dies més tard va ser operat de nou per a extirpar-li teixits necròtics.

Els metges asseguren que la seva vida ja no corre perill, al mateix temps que desaconsellen de moment el trasllat del pacient a la capital, Bratislava, a causa del seu delicat estat de salut.

El presumpte agressor de Fico, un home identificat per la premsa local com Juraj Cintula, de 71 anys, va ser reduït i detingut immediatament en el lloc dels fets. Actualment, es troba a la presó preventiva, acusat d’intent d’assassinat amb premeditació.

Possible acusació de terrorisme

No obstant això, la fiscalia contempla una possible requalificació del crim com a acte terrorista, segons ha revelat a la premsa aquest dimecres el ministre d’Interior, Matus Sutaj Estok, després de participar en una reunió del Consell de Seguretat de l’Estat, amb assistència del fiscal general.

Enmig d’un embargament informatiu imposat a tot el relacionat amb la investigació oficial del crim, el ministre no va donar més detalls sobre els fets que donarien peu a modificar el càrrec imputat.

Les autoritats havien partit del supòsit que l’agressor va actuar en solitari, però després de constatar que el seu perfil de Facebook havia estat esborrat per desconeguts quan ell ja estava a la presó, no descarten que tingués còmplices.

Una resolució de condemna de l’intent de magnicidi aprovada ahir, dimarts, per tots els partits en el Parlament assegura que el crim va tenir una motivació política i que el supòsit agressor va atacar Fico per tenir una “posició diferent” a la del govern. La resolució demana a més que tots els agents polítics i socials redueixin la tensió.

La polarització política i social ja existent a Eslovàquia des d’abans de la pandèmia de la covid ha augmentat des del retorn al poder, el passat octubre, de Fico.

Diverses mesures de l’Executiu de populistes d’esquerres i ultranacionalistes, com l’abolició de la Fiscalia anticorrupció, un pla per a eliminar la radiotelevisió pública, o restriccions a les ONG seguint el model rus, han provocat massives protestes ciutadanes animades per l’oposició progressista.

L’assaltant va participar en algunes d’aquestes protestes, la qual cosa ha portat a membres del Govern a acusar l’oposició d’escalfar l’ambient polític i ser responsable de l’atac.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona
guerra a gaza

Vuit soldats israelians moren en un atac de les milícies palestines a Rafah

barcelona
Religió

La diòcesi de Terrassa celebra el vintè aniversari

Barcelona
unió europa

La UE iniciarà negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia

barcelona
POLÍTICA

Relleu a l’alcaldia de Torredembarra que passa a mans del PSC

Torredembarra
guerra a europa

Un avió militar rus viola l’espai aeri de Suècia

barcelona
Memòria democràtica

Homenatge als ebrencs republicans morts pel franquisme a la presó de Pilats

Barcelona
estat francès

Primeres tensions al nou Front Popular francès per aturar a Le Pen

barcelona