Política

política

Junts vol situar a Europa la demanda d’un referèndum dins la Constitució

Comín es proposa defensar la seva “compatibilitat plena” dins la Constitució i buscar aliances en la nova legislatura europea

Riba alerta que “la sociovergència ja existeix a Europa” pel que fa a polítiques austericides, el pacte migratori o acords de lliure comerç

Junts es compromet a “promoure” en la propera legislatura europea un debat sobre la “compatibilitat” d’un referèndum d’autodeterminació de Catalunya amb la Constitució espanyola, segons recull el programa electoral que ha presentat aquest matí, a poques hores de l’inici de la campanya. Segons recull l’ACN, el programa defensa així la “compatibilitat plena” del dret a l’autodeterminació amb el projecte europeu, i inclou també el compromís de “donar suport i reforçar” la negociació amb el PSOE, iniciada a Suïssa amb mediació internacional, per “resoldre el conflicte polític” entre Catalunya i l’Estat.

El candidat, Toni Comín, ha subratllat que la internacionalització del conflicte continuarà sent la principal línia d’acció de Junts i ha apuntat que pretenen “continuar” reivindicant el dret a l’autodeterminació de Catalunya a través, entre d’altres, de la “construcció d’aliances” per donar a conèixer el conflicte o la promoció del debat sobre la “compatibilitat” d’un referèndum d’autodeterminació de Catalunya i la Constitució espanyola -en base al seu article 92- entre els actors polítics i jurídics europeus. Comín, així, es proposa fer “pedagogia” a les institucions europees per tal que arribi el missatge que el dret a l’autodeterminació “és el millor mètode per a la resolució de conflictes territorials”. Més enllà, el cap de llista de Junts vol denunciar el “doble estàndard” de la Unió Europea pel que fa al “respecte” de l’estat de dret dels estats membres, ja que segons ell les institucions europees han actuat “amb fermesa” en països com Hongria, però han mirat “cap a una altra banda” en el cas de la “persecució” del moviment independentista a l’Estat.

El programa de Junts també compromet la formació a la defensa de “l’aplicació integral” de l’amnistia, així com el seu “encaix” amb el dret europeu i internacional, alhora que contempla culminar l’oficialitat del català a la Unió Europea.

“Sociovergència europea”

Pel seu cantó, ERC ha presentat aquest migdia el seu cartell electoral per a les europees, en què concorre dins la coalició Ara Repúbliques amb EH Bildu, el BNG o Ara Més, entre altres. Hi apareixen els dos primers de la llista republicana -1 i 4 en la candidatura-, Diana Riba i Tomàs Molina, respectivament. La coalició es proposa actuar en un triple objectiu per fer una Europa “feminista, verda i de les nacions lliures”. Riba, que confia que els comicis serveixin a ERC per “tornar a remuntar” després dels mals resultats en les últimes catalanes, ha subratllat que “la sociovergència ja existeix a Europa, i molt forta”. “PP, PSC i Junts semblen molt diferents en la campanya a Catalunya, però quan van a Europa es posen d’acord molt ràpid votant sistemàticament per exemple polítiques austericides, el pacte migratori o acords de lliure comerç amb tercers països que generen competència deslleial a la nostra pagesia”, ha incidit. Riba també s’ha mostrat preocupada pel fet que els grups majoritaris, on s’integren el PP i el PSOE, “compren les tesis i apliquen els discursos de l’extrema dreta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel anuncia una “pausa tàctica” diària al sud de la Franja per permetre l’entrada d’ajuda

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona
guerra a gaza

Vuit soldats israelians moren en una explosió a Rafah

barcelona
Religió

La diòcesi de Terrassa celebra el vintè aniversari

Barcelona
unió europa

La UE iniciarà negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia

barcelona
POLÍTICA

Relleu a l’alcaldia de Torredembarra que passa a mans del PSC

Torredembarra
guerra a europa

Un avió militar rus viola l’espai aeri de Suècia

barcelona