Política

Eleccions europees

Von der Leyen torna a allargar la mà a l’extrema dreta durant el debat europeu

Schmit demana “claredat” a l’alemanya sobre les aliances, mentre Reintke adverteix del risc de “menystenir” els ultres

La candidata del Partit Popular Europeu a presidir la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, manté la porta oberta a pactar amb la ultradreta, malgrat la pressió dels socialdemòcrates, els Verds, els liberals i l’Esquerra.

En el darrer debat dels candidats a presidir l’executiu comunitari que s’ha celebrat aquest dijous a Brussel·les, Von der Leyen ha mantingut que l’únic grup amb qui no pactarà després del 9-J és amb els ultres d’Identitat i Democràcia, però s’ha ofert a “treballar” amb partits que formen part dels Conservadors i Reformistes Europeus, el grup del partit de Giorgia Meloni i del qual també forma part Vox. “No estic parlant de grups, sinó de parlamentaris”, ha dit Von der Leyen, en un gest cap a Meloni.

Von der Leyen ha apuntat que té tres línies vermelles per pactar després del 9-J. La candidata dels populars europeus ha assegurat que no pactarà amb “amics de Putin”, amb forces contràries a la UE i l’estat de dret. Amb la mà estesa cap a Meloni, l’alemanya ha admès algunes diferències amb la italiana, per exemple sobre les polítiques LGTBI, però ha remarcat que ja treballen “molt bé”. A més, ha subratllat que Meloni és “clarament proeuropea” i està “contra Putin”, remarcant així que compleix els criteris fixats per poder pactar amb ella després del 9-J.

Front comú contra l’extrema dreta

En el debat, la resta de candidats han atacat Von der Leyen per deixar la porta oberta a pactar amb l’extrema dreta després del 9-J. El candidat socialdemòcrata, Nicolas Schmit, ha lamentat “l’ambigüitat” de Von der Leyen amb les aliances postelectorals i ell mateix ha rebutjat pactar amb els ultres, que ha considerat que són forces “antidemocràtiques”. La candidata dels Verds, Terry Reintke, ha advertit tant els populars europeus com els liberals –en referència al pacte per formar govern als Països Baixos– dels riscos de “menystenir” l’extrema dreta.

Al seu torn, el representant dels liberals de Renovar Europa, Sandro Gozi, ha advertit Von der Leyen que els Conservadors i Reformistes Europeus són “absolutament contraris a Europa”. “En aquest parlament sempre direm ’no’ a les aliances amb Identitat i Democràcia i els Conservadors i Reformistes Europeus”, ha dit Gozi, a qui la resta de candidats han retret l’aliança dels liberals amb l’extrema dreta als Països Baixos. Finalment, el candidat de l’Esquerra, Walter Baier, ha demanat a la resta de partits no incloure “els arguments” dels ultres en els seus discursos.

Cap representant dels Conservadors i Reformistes Europeus i d’Identitat i Democràcia ha participat en el debat perquè no han designat cap candidat a presidir la Comissió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

La cimera sobre la pau a Ucraïna acaba sense unanimitat

barcelona
estat espanyol

Marxa contra la corona a Madrid al crit de “Felip VI, amb deu anys n’hi ha prou”

barcelona
amnistia

La cúpula fiscal es reuneix dimarts per decidir sobre l’amnistia

barcelona
Política

Sánchez vol un nou finançament autonòmic amb un model “singular” per a Catalunya

barcelona
guerra a gaza

L’exèrcit israelià anuncia “pauses humanitàries” al sud de la Franja i Netanyahu ho desautoritza

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona
guerra a gaza

Vuit soldats israelians moren en una explosió a Rafah

barcelona