Política

Guerra a Gaza

Israel qualifica de “falses” i “repugnants” les denúncies de genocidi a Gaza

Tel Aviv reivindica que té dret a “defensar el seu territori i els ciutadans” i assegura que ho fa d’acord amb el dret internacional

L’Autoritat Palestina i Hamàs celebren la decisió del TIJ

El govern israelià ha reaccionat aquest divendres a les noves mesures cautelars dictades pel Tribunal Internacional de Justícia (TIJ), que exigeixen aturar l’ofensiva militar a Rafah, al sud de Gaza, qualificant de “falses” les denúncies presentades en aquest sentit contra Israel davant l’organisme judicial de les Nacions Unides.

“Les acusacions de genocidi presentades per Sud-àfrica contra Israel al Tribunal Internacional de Justícia de La Haia són falsos, indignants i moralment repugnants”, han afirmat el Ministeri d’Afers Exteriors i el Consell de Seguretat Nacional en un comunicat conjunt.

La declaració subratlla que Israel actua d’acord amb el seu “dret a defensar el seu territori i els seus ciutadans, d’acord amb els seus valors morals i en compliment del dret internacional, inclòs el dret internacional humanitari”.

El govern israelià defensa que el seu exèrcit no ha efectuat ni ho farà “accions militars a la zona de Rafah que puguin infligir a la població civil palestina a Gaza condicions de vida que puguin provocar la seva destrucció física total o parcial”, en al·lusió als termes utilitzats pels magistrats da La Haia en la seva resolució per ordenar que Israel aturi l’ofensiva a Gaza. “Israel continuarà els seus esforços per permetre l’assistència humanitària i actuarà, en ple compliment de la llei, per reduir el màxim possible el dany causat a la població civil a Gaza”, afegeix.

La nota també respon a la exigència del TIJ d’obrir el pas de Rafah assegurant que permetrà “l’entrada d’ajuda humanitària des del costat egipci de la frontera” però evitarà “que els grups terroristes controlin el pas”.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha realitzat una consulta telefònica aquesta tarda amb diversos ministres del seu govern per abordar la resposta israeliana a les ordres del TIJ. En la trobada telefònica també hi han participat l’ombudsman israelià, l’assessor de Seguretat Nacional, Tzachi Hanegbi, i la Fiscal General, Gali Baharav-Miara.

“Satisfacció” palestina

El president de l’Autoritat Palestina, Mahmoud Abbas, ha aplaudit l’ordre del Tribunal Internacional de Justícia a Israel perquè aturi la seva operació militar a Rafah.

En un comunicat recollit per l’agència palestina Wafa, Abbas ha celebrat la decisió i ha fet una crida a la comunitat internacional perquè obligui “l’Estat ocupant a implementar les decisions” del tribunal de La Haia. També ha demanat pressionar Israel perquè “respecti i apliqui” les resolucions emeses “sobre la base de la legitimitat internacional i el dret internacional”, ja que creu que Tel Aviv es considera per sobre del dret internacional.

Hamàs també ha rebut amb “satisfacció” la decisió del TIJ. No obstant això, el grup islamista ha lamentat que el tribunal de les Nacions Unides no hagi estès la mesura a tot l’enclavament. “Esperàvem que el TIJ emetés una ordre per aturar l’agressió i el genocidi contra el nostre poble a tota la Franja de Gaza. El que passa a Jabalia i a altres governacions de la Franja no és menys criminal i perillós del que succeeix a Rafah”, afirma la facció palestina hegemònica a Gaza en un comunicat.

L’organització també insta la comunitat internacional a fer pressió perquè Israel compleixi el mandat del tribunal de La Haia, inclosa la reobertura del pas fronterer de Rafah i l’accés sense impediments a la Franja d’investigadors de presumptes crims de guerra. “La comunitat internacional i totes les institucions pertinents de l’ONU, en particular el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, estan obligades a no permetre que aquesta entitat feixista [en al·lusió a Israel] continuï ignorant totes les lleis i convencions internacionals i escapament de la responsabilitat i del càstig”, afegeix Hamàs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia