Política

política

El govern dels jutges difon una guia per aturar l’aplicació de la llei d’amnistia

Dilluns es va trametre el document, de més de 200 planes, a més de 5.000 magistrats espanyols des del correu del CGPJ

Junts i comuns acusen la cúpula judicial d’induir a la prevaricació

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el màxim òrgan de govern de la justícia espanyola, ha difós a través del seu correu corporatiu una guia que explica als magistrats com poden aturar o si més no endarrerir al màxim l’aplicació de la llei d’amnistia que s’aprovarà definitivament dijous que ve al Congrés dels Diputats, segons ha avançat avui La Vanguardia, ha recollit l’ACN i ha pogut confirmar aquest diari. El document, impulsat per la Plataforma Cívica per la Independència Judicial, va ser enviat dilluns passat, 20 de maig, a més de 5.000 jutges en actiu, si bé el grup també el té penjat al seu web . En ell s’hi exposa amb deteniment i abundància de context i argumentació la millor manera com poden procedir per posar el màxim de bastons a les rodes a l’aplicació de la llei. Així hi faciliten, per exemple, formularis per elevar qüestions d’inconstitucionalitat o qüestions prejudicials al Tribunal Constitucional (TC) i al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) a fi de paralitzar l’aplicació pràctica de la nova normativa, cosa que correspon fer als mateixos jutges, amb les seves pròpies interpretacions. Fa poc més d’un mes, a principi d’abril, aquesta guia ’antiamnistia’ ja es va difondre en un xat corporatiu de jutges i va crear polèmica entre els magistrats. Aleshores, l’extens document va ser penjat pel magistrat Jaime Lozano, membre del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa i integrant de la mateixa plataforma, si bé en aquell moment tenia 127 planes i l’actual s’ha ampliat fins a les 201.

La plataforma defensa que l’informe és “un document d’ajuda i de suport per als magistrats”. “El procés de tramitació no ha eliminat cap dels seus evidents vicis d’inconstitucionalitat i de contrarietat de la normativa europea sobre la salvaguarda de l’estat de dret, contra la malversació i contra el terrorisme”, raona l’entitat, creada el 2010 amb el suposat objectiu de lluitar per la “despolitització de la justícia”. “Les agressions de la llei d’amnistia a la separació de poders, a la seguretat jurídica i, sobretot, al principi d’igualtat són manifestes”, continua l’entitat. “Encara que es dicta sobre una forma de llei, en realitat no és una disposició general, sinó un acte singular d’excepció fruit d’un pacte polític, una devolució de favors entre membres de la classe política”, critica amb vehemència.

Segons La Vanguardia, diversos jutges han qüestionat l’enviament d’aquesta guia a través del servidor del CGPJ i ho han qualificat d’una iniciativa “molt greu i sense precedents”. “És intolerable que se’ns intenti influir. Mai havia vist una cosa així”, censuren aquestes veus, que es mostren sorpreses que el CGPJ no hagi frenat l’enviament del document o amonestat els remitents.

Crítica política

La notícia ja ha causat també les primeres reaccions d’estupor i indignació entre els grups que promouen la llei, que han acusat la cúpula judicial espanyola de prevaricar per esquivar l’aplicació d’una llei. Per al secretari general de Junts, Jordi Turull, es tracta, ras i curt, d’una “inducció a la prevaricació des del mateix ventre del CGPJ”. “I encara tenen la barra d’exigir respecte. El respecte es guanya i no s’exigeix. I aquesta cúpula judicial no se n’ha guanyat cap”, ha piulat a X. En termes similars, a la mateixa xarxa, s’ha expressat el candidat de Comuns Sumar a les eleccions europees, Jaume Asens: “Us ho tradueixo: el CGPJ envia una guia pràctica de com prevaricar amb la llei d’amnistia i sabotejar el mandat de les urnes”, ha denunciat. “Porten 5 anys amb el mandat caducat, i continuen fent ús de la cadira, el mailing i el que faci falta”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia