Política

Guerra a Gaza

Irlanda afirma que Europa pot fer “molt més” per aconseguir un alto el foc

El govern irlandès aprova formalment el reconeixement de l’Estat palestí el mateix dia que Noruega i l’Estat espanyol

La bandera palestina oneja a l’exterior del Parlament irlandès

El govern d’Irlanda ha formalitzat aquest dimarts el reconeixement de Palestina com a Estat sobirà, en una acció diplomàtica coordinada amb Noruega i l’Estat espanyol.

L’executiu encapçalat pel Taoiseach (primer ministre, en gaèlic) Simon Harris ha aprovat un memoràndum on acorda l’establiment de “relacions diplomàtiques penes entre Dublín i Ramal·lah”. El següent pas d’Irlanda serà nomenar un ambaixador i una “ambaixada completa” a la capital de Cisjordània.

En un comunicat, el govern irlandès ha fet ressaltat “el tràgic rerefons” de l’anunci d’avui i ha reclamat “un alto el foc immediat a Gaza, l’alliberament dels hostatges israelians i l’accés sense impediments de l’ajuda humanitària” a l’enclavament palestí.

Harris ha declarat que amb aquest reconeixement, “Irlanda intenta mantenir viva l’esperança” en una solució al conflicte al Pròxim Orient. “Volíem reconèixer Palestina al final d’un procés de pau, però hem fet aquest moviment al costat de l’Estat espanyol i Noruega per mantenir viu el miracle de la pau”. I a parer del primer ministre irlandès, la fórmula dels dos Estats és l’“única manera que Israel i Palestina pugin viure costat per costat amb pau i seguretat”.

A més, ha apel·lat al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, perquè “escolti el món i aturi la catàstrofe humanitària que estem veient a Gaza”.

En declaracions prèvies a la reunió del Consell de Ministres, Harris ha afirmat que la Unió Europea pot fer “molt més” per pressionar Israel i aconseguir un alto el foc a la Franja de Gaza. El Taoiseach també ha expressat el seu desig que més països se sumin a la iniciativa conjunta d’Irlanda, Noruega i l’Estat espanyol. El mandatari democratacristià ha apuntat que diversos països han dit que estan “valorant” la mesura i els ha animat a fer-ho “perquè hem de generar ara un impuls que desemboqui en la pau i el fi de la violència”. Harris ha assenyalat el reconeixement de Palestina arriba en un moment “en què alguns” intenten frustrar “a base de bombes” l’esperança d’una “solució de dos Estats” al Pròxim Orient. I segons ell, la mesura adoptada per Dublín, Oslo i Madrid manté “aquesta esperança en els pitjors moments”.

Després de la trobada del Consell de Ministres, el Dáil, la cambra baixa irlandesa, celebra un debat en el que intervenen els tres socis del govern de coalició –conservadors, centristes i verds– per exposar la seva posició, que té el suport dels principals partits polítics del país.

La bandera palestina ha estat hissada a l’exterior de la Leinster House de Dublín, l’edifici històric que acull el Parlament irlandès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

educació

L’alumnat català de 15 anys, per sota la mitjana estatal en pensament creatiu

barcelona

Som-hi-ERC denuncia que s’elimina l’oferta de cursos d’accés a la Universitat

santa coloma de farners
Unió Europea

L’Eurostat confirma l’augment de la inflació a la zona euro fins al 2,6% al maig

Barcelona
política

La Mesa explora si pot actuar contra les despeses de Vox al Parlament

barcelona
política

El PSC i ERC obren les negociacions per la investidura

barcelona
judicial

El TC admet el recurs del PP contra el vot delegat de Puigdemont i Puig

barcelona
judicial

Puigdemont declara en una comissaria de París per la causa del Tsunami

barcelona
Corea

Corea del Sud dispara trets d’avís a soldats del Nord que han creuat la divisòria

Barcelona
Unió Europeu

Acaba sense acord la cimera per renovar els alts càrrecs comunitaris

Barcelona