Política

Guerra a Gaza

L’ambaixador palestí a Madrid subratlla que el reconeixement arriba en “el moment propici”

L’ambaixador palestí a Madrid, Husni Abdel Wahed, ha donat la benvinguda aquest dimarts al reconeixement de Palestina com a Estat sobirà per part de Noruega, Irlanda i l’Estat espanyol, que eleva a 146 els Estats que ja han fet aquest pas.

En una roda de premsa, Wahed ha destacat que aquest reconeixement no és només simbòlic sinó que té “implicacions jurídiques, polítiques i pràctiques” i és “de gran importància a nivell internacional”. Segons el representant palestí, aquest és un gest “congruent amb la legalitat internacional i les resolucions de les Nacions Unides” que contribuirà “de manera positiva a tots els esforços internacionals adreçats a posar fi a la ocupació israeliana i a aconseguir la pau i l’estabilitat a la regió”.

Wahed ha assenyalat que la iniciativa d’Oslo, Dublín i Madrid és “important pel moment en què es declara i pels països que han pres la decisió”. L’ambaixador palestí ha defensat que aquest era “el moment propici” per fer el reconeixement, “quan el govern d’israel està perpetrant un genocidi” i “el poble palestí és víctima d’una política d’extermini”.

En aquest sentit, ha emfatitzat que la declaració “reafirma el compromís de bona part de la comunitat internacional amb el futur, la pau, la justícia i la llibertat”. Wahed ha compartit el seu desig que altres membres de la Unió Europea facin el mateix, per bé que ha remarcat que Palestina respecta les decisions que pugin prendre altres Estats europeus.

L’enviat de Ramal·lah ha reiterat el seu agraïment als tres països europeus que, ha recordat, tenen una “relació especial amb Palestina”. Wahed ha recordat que el procés de pau que va culminar a Noruega el 1993 amb els Acords d’Oslo, va arrencar a l’Estat espanyol amb la Conferència de Madrid de 1991.

El diplomàtic ha indicat que aquest reconeixement que demanen a altres països europeus “no és un objectiu sinó un pas necessari” per a etapes posteriors que “necessàriament s’han de centrar en la solució de dos Estats”: un israelià, “que ja existeix i que Palestina va reconèixer”, i el palestí, “que és el que falta”.

Moment agredolç

Husni Abdel Wahed, que ja encapçalava la missió diplomàtica palestina a Madrid des de 2022, ha estès l’agraïment pel reconeixement espanyol del seu país al “poble, els partits, polítics, sindicats, fundacions, societat civil i mitjans de comunicació”. Al mateix temps, ha reconegut que en aquest dia “especial” té motius d’“alegria i celebració” però també de “dolor i tristesa”, pels recents atacs de l’exèrcit israelià als camps de refugiats de Rafah. “Avui mateix, l’exèrcit d’ocupació israelià persisteix amb el seu genocidi continu contra el nostre poble, bombardejant una altra vegada les tendes de campanya en una suposada zona de seguretat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Tres morts en un atac rus a Khàrkiv

Barcelona
POLÍTICA

Marc Lamuà, reelegit primer secretari dels socialistes de les comarques gironines

ROSES
Estat espanyol

L’arquebisbe de Burgos excomunica les deu monges cismàtiques

Barcelona
Iran

El Tribunal Suprem iranià anul·la la pena de mort al raper Tomaj Salehi

Barcelona
política

París estrena la seva renovada Plaça de Catalunya

barcelona
Guerra a Gaza

Nous atacs israelians deixen més d’un centenar de morts en poques hores

Barcelona
País Basc

Pradales jura el càrrec i ja és el sisè lehendakari des de l’Estatut de Gernika

Barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna denuncia un nou atac massiu rus contra la infraestructura energètica

Barcelona
política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

barcelona