Política

memòria històrica

Identifiquen mig miler més de brigadistes desapareguts durant la Guerra Civil

El Departament de Justícia ha revelat la identitat de 522 brigadistes internacionals que van desaparèixer a Catalunya durant la Guerra Civil. La majoria van desaparèixer i se’ls va perdre el rastre durant la sagnant batalla de l’Ebre, en el darrer front de la República contra l’aixecament militar.

La descoberta l’ha facilitat la combinació de cinc estudis sobre la retirada republicana. S’hi ha posat nom i cognoms a les restes, la majoria de soldats de les Brigades internacionals de voluntaris. La majoria dels brigadistes procedien de països anglosaxons: Estats Units, el Canadà, el Regne Unit i Irlanda, tot i que s’han documentat fins un total de 48 víctimes d’altres nacionalitats. La recerca també recull informació sobre els escenaris on haurien combatut i desaparegut la majoria dels brigadistes internacionals i constata que les ubicacions més repetides són a Gandesa . La majoria dels combatents, segons apunten els estudis, haurien batallat contra el règim franquista al front de l’Ebre l’any 1938.

Justícia ha publicat la identitat de 286 brigadistes dels Estats Units, 96 canadencs, 6 combatents de la República d’Irlanda i 48 persones d’altres nacionalitats. Entre les persones identificades també s’han localitzat 91 soldats espanyols i 44 persones d’origen incert. Així, els treballs acoten on podrien trobar-se les restes òssies de les víctimes. El govern ha advertit que un nombre considerable d’aquests casos ja constava a la base de dades ’Cost Humà’ de la Guerra Civil o al fons ’Fosses de la Guerra Civil i la dictadura franquista’. Ara bé, l’executiu ha apuntat que la identitat dels combatents era incerta perquè en força casos, les llistes contenien noms diferents o erronis, per evitar la persecució o repressió posterior. A més, el nou estudi inclou vint casos singulars de víctimes de les quals fins ara s’ignorava tant la identitat com la procedència. En d’altres cassos, es creuaven les identitats, per evitar represàlies.

La primera part dels treballs del programa incloïa la identitat de brigadistes procedents d’Alemanya, d’Àustria i dels Països Baixos. Amb la nova troballa, ja són 800 els combatents internacionals identificats. Els noms dels brigadistes han de ser confirmats per les fonts originals dels registres civils i arxius municipals d’origen, i posteriorment s’inclouran a les bases de dades juntament amb la localització de la seva mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àsia

Putin busca contrarestar l’aïllament de Rússia reforçant els vincles amb el Vietnam

barcelona
política

El govern espanyol porta a Fiscalia el gest del president del Parlament balear

barcelona
política

Aragonès i Rull mantenen una primera reunió “cordial”

barcelona
judicial

Condemna a un jove independentista amb l’amnistia ja aprovada

barcelona
política

L’Airef no avala un finançament singular català

santander
política

L’Audiència de València reobre la causa arxivada contra Oltra

barcelona
nova caledònia

El moviment independentista canac denuncia una onada de detencions

barcelona

El perdó dels descendents d’esclavistes

Londres
Francisco García Lorenzana
Cap de l’oposició a la Roca del Vallès (PSC)

“Hem fet una política útil i de mà estesa des del principi”

La Roca del Vallès