Política

política

La CUP aposta per una “mesa antirepressiva” al Parlament presidida per ERC

Explorarà aquesta opció també amb els comuns i amb Puigdemont, de qui en canvi no veu gens clara una investidura amb l’abstenció del PSC

Estrada avisa els republicans que si fan president Illa seria una “presa de pèl” respecte al que han dit en campanya

La CUP ha començat a “explorar” amb Junts i ERC, en unes negociacions ja encetades en què també vol involucrar en els propers dies Comuns Sumar, la possibilitat de formar una “mesa antirepressiva” al servei “de la poca sobirania que queda al Parlament”, segons ha explicat aquest matí a Catalunya Ràdio la seva cap de llista el 12-M, Laia Estrada. “Necessitem una mesa que defensi els drets dels diputats, que els encara exiliats puguin votar i que es pugui parlar d’absolutament tot al Parlament, i permeti tirar endavant lleis ambicioses que puguin desbordar els marcs de l’autonomisme”, ha argumentat Estrada, que ha lamentat que en les últimes legislatures aquests propòsits “s’han deixat a la intempèrie”. Estrada, que ha aclarit que la CUP, amb tot just quatre diputats, no opta a estar-hi representada, sí que fins i tot ha anat més enllà i ha apostat perquè la presidència del Parlament la tingui ERC. “Que estigui en mans de l’esquerra i de l’independentisme és preferible a qualsevol altra alternativa”, ha sentenciat. Un suposat bloc entre aquests quatre partits sumaria 65 diputats, i neutralitzaria cap altre possible pacte que intentessin els socialistes, que sempre han rebutjat cap entesa amb l’extrema dreta de Vox i d’Aliança Catalana, malgrat que a Estrada li ha “arribat” que el PSC està “liderant reunions i reparteix llocs a la mesa a canvi d’investidures”. “No sabem quina sintonia tenen els comuns amb el PSC ni a quins pactes han arribat”, ha reconegut la líder de la CUP, que ha dit que amb ERC i Junts també han parlat de com s’enfronten en la propera legislatura “a un Parlament més de dretes i més espanyolista”, i han explorat la “sintonia” respectes qüestions de l’anterior com l’energètica o la renda bàsica universal.

En tot cas, mesa a banda, Estrada també ha dit abans en una entrevista a RTVE que es reunirà telemàticament aquesta setmana amb el candidat de Junts, Carles Puigdemont, perquè els exposi amb més detall la proposta que va fer l’endemà mateix de les eleccions, de poder sotmetre’s a una investidura en què necessitaria, això sí, l’abstenció del PSC, supòsit en el qual la també imprescindible ERC ja ha dit que facilitaria la proposta. “Ens costa molt imaginar que una investidura i un govern facilitat per l’abstenció d’Illa serveixi per avançar en clau de ruptura amb l’Estat, per l’autodeterminació. Hem de parlar amb ell i veure a canvi de què aconseguiria aquesta abstenció, no ens quadra ”, ha reblat Estrada, que s’ha mostrat “molt escèptica” sobre aquesta fórmula. En aquest sentit, ha deixat clar també que només intentaran una entesa amb Puigdemont si és per reengegar el procés de ruptura amb l’Estat i recuperar una agenda nacional i social pròpia. “Si és restituir un govern de l’antiga CiU, perquè el seu programa no dista del PSC, i fer política autonomista, no el facilitarem”, ha puntualitzat. Estrada, que també ha dit que explorarà acords per no haver de compartir el grup mixt amb Aliança Catalana, també ha rebutjat del tot donar suport a una presidència d’Illa, si bé no ha descartat que ERC ho acabi fent dins d’un eventual tripartit. “Els comuns ja diuen que no posen línies vermelles i ERC el que ha fet fins ara és garantir-se la governabilitat de la mà del PSC”, ha argumentat. En aquest cas, això sí, ja ha advertit que seria “prendre el pèl” a la gent per part dels republicans, que en campanya van dir que només facilitarien un govern a qui posi les bases d’un referèndum acordat i garanteixi un finançament singular. Estrada creu que una repetició electoral també és una “molt mala alternativa”, però no ha sabut dir si seria pitjor que un eventual tripartit d’esquerres. En paral·lel a les trobades amb els partits, la CUP, que es partidària de reprendre la mobilització popular, també ha iniciat aquests dies trobades amb entitats, agents socials i moviments populars per “compartir la lectura” del moment polític i proposar-hi “solucions”.

Illa demana “respecte”

Pel seu cantó, el presidenciable del PSC, Salvador Illa, ha demanat als partits en un míting a Terrassa que “respectin” la voluntat dels ciutadans expressada “de forma clara” a les eleccions del 12-M. “Les formacions que no tinguin aquest respecte, que vulguin bloquejar, destorbar i embolicar les coses, crec que s’equivoquen. Tot el que sigui allunyar-se d’un respecte escrupolós a la voluntat de les urnes va per mal camí”, ha avisat. Sobre les negociacions, Illa ha tornat a receptar “ofici polític i una certa dosi de discreció”.

A ERC li agrada

Fonts consultades d’ERC ja han dit que els “agrada” la proposta de la CUP d’una mesa antirepressiva. “Volem seguir-hi treballant”, han confirmat a El Punt Avui. Això sí, també han deixat clar que la negociació de la mesa del Parlament “no suposarà” preveure cap on es decanta la investidura, si és que n’hi ha, i per tant ha desvinculat l’una de l’altra. “És impossible que vagin juntes, pel que respecta a Esquerra Republicana, perquè creiem impossible que hi hagi un acord d’investidura abans del dia 10 de juny veient els ritmes de Junts i PSC”, han apuntat les mateixes fonts. En aquest sentit, a més, han recordat que les bases de la consulta que es va anunciar a la militància perquè aprovi o no un eventual acord d’investidura no es fixaran abans del Consell Nacional ordinari del 15 de juny, un cop constituït el Parlament.

En un esmorzar informatiu a Nueva Economía Fórum a Madrid, la candidata d’ERC a les eleccions europees, Diana Riba, ha reiterat aquest matí que PSC i Junts van guanyar les eleccions i que “els correspon a ells, i només a ells”, posar-se en contacte amb l’equip negociador nomenat per ERC i veure les “possibilitats” que s’obren ara per a la conformació de la mesa i la investidura. “Reaccionarem al seu acord, són ells els que poden fer majoria i s’han de posar d’acord”, ha insistit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia