Política

Darrer pas de Sant Cugat en la renúncia a la municipalització de l’aigua

L’equip de govern (Junts i ERC) té el suport de PSC, Vox i PP per deixar l’Associació de Municipis i Entitats per a l’Aigua Pública (AMAP)

L’Ajuntament de Sant Cugat va confirmar dilluns que renuncia a la municipalització de l’aigua que l’anterior tripartit (ERC, PSC i CUP), amb la republicana Mireia Ingla al capdavant, n’havia fet bandera el passat mandat. Ja una sentència del 2020 va dictaminar que la competència requeia a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i al darrer ple, amb els únics vots en contra de la CUP i En Comú Podem (ECP), es va aprovar la baixa voluntària a l’Associació de Municipis i Entitats per a l’Aigua Pública (AMAP) de la que en formaven part, precisament, des del maig de fa quatre anys..

L’executiu format per Junts i ERC va comptar amb el suport del PSC, Vox i PP, i la tinenta d’alcalde de Mobilitat, Gestió Urbana i Canvi Climàtic, Cristina Paraira, va justificar que no era el moment idoni per formar part de l’associació tenint en compte que es paga una quota anual de 2.800 euros, que hi ha prorrogada de manera forçosa des del 2019 el contracte de concessió amb la companyia Sorea.

Des d’ECP, Ramon Gutiérrez, va qualificar la decisió de “greu i paradigmàtica” perquè “hem dimitit de fer el control i seguiment més democràtic de com es dona el servei a la ciutat” i va reclamar que es pugui recuperar amb “un observatori de l’aigua ciutadà” tot i que s’hagi renunciat a l’aprenentatge que es derivi de la pertinença a l’AMAP.

De la seva banda, el portaveu de la CUP, Marcos Simarro, es va mostrar “decebut” amb la decisió perquè hi havia altres municipis en la mateixa tessitura que no ho havien fet i va interpel·lar directament a ERC perquè “sap greu que formin part d’aquesta baixa” escudada amb “malabars argumentals sobre competències” que suposa una “pèrdua de sobirania” sobre la pujada de tarifes aplicada per l’AMB venent a la ciutadania “als interessos d’Agbar”.

El republicà Bernat Picornell va respondre als anticapitalistes que “treballen alternatives camí iniciat fa cinc anys” i “no ens tanquem”, però va reclamar un exercici d’honestedat perquè la justícia havia dit que “no tenim marge per decidir sobre la gestió pública”, però que treballarien perquè l’AMB, “amb una gestió lluny de la ciutadania, ho faci de la millor manera”.

Moció per l’augment tarifari

L’aigua va tornar a aparèixer posteriorment al ple amb una moció presentada per Alfredo Bergua, del PP, per oposar-se a l’increment del 19,57% de la tarifa de l’aigua aprovada al març i pendent de ratificació a l’AMB. No van prosperar les esmenes presentades per Vox i la CUP i el text va quedar aprovat amb els vots favorables d’ECP, VOX, CUP i PP, l’absstneicó de Junts i ERC i el contrari del PSC. Bergua va culpar de l’increment per la “nefasta” política hidràulica dels darrers governs de la Generalitat, recordant que Junts, ERC i PSC hi van votar a favor. Va qualificar-la de “desproporcionada” perquè penalitza l’estalvi que han fet ciutadans i comerços.

Paquet d’inversions

Avui mateix el consistori informava que s’ha aprovat un nou pla d’inversions d’11,3 milions per millorar la xarxa d’abastament d’aigua amb l’objectiu de reforçar l’eficiència hidràulica de la xarxa, garantir la qualitat i impulsar la resiliència hídrica del municipi. Les obres les farà Sorea entre aquest any i el 2025 i inclouen la renovació i ampliació de la xarxa (5,2 milions), la implantació total de comptadors amb telelectura (3,5 milions), la instal·lació de 200 nous hidrants (700.000 euros), la implantació de sistema de control del funcionament de la xarxa a temps real (412.500 euros), la renovació d’equips per a la millora del control de la qualitat (339.000€), l’automatització de vàlvules (236.000€) i la recuperació i incorporació de pous en desús (250.000€).

Les obres es duran a terme amb la part de la tarifa de l’aigua que es reserva per realitzar noves inversions i millores a les infraestructures del servei. La concessió del servei d’aigua al municipi va finalitzar el 2017 i tot i que la competència de la prestació servei li correspon a l’Àrea Metropolitana (AMB), l’Ajuntament ha continuat fent-se’n càrrec fins a l’actualitat, encara que sense poder fer les inversions previstes. El consistori explica que l’AMB no ha iniciat la nova licitació, però ha comprovat la solidesa financera i la manca de deute de l’actual servei i ha donat el vistiplau a l’Ajuntament per executar les obres d’inversió pendents a la xarxa, que es portaran a terme través del concessionari (Sorea).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.