Política

Guerra a Gaza

El govern israelià dona un ultimàtum a l’Unrwa per evacuar la seu de Jerusalem

L’Autoritat de Terres comunica en una carta a l’agència de l’ONU que deu uns set milions d’euros per operar en terrenys d’Israel sense consentiment

La Autoritat de Terres d’Israel (ATI) ha avisat l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (Unrwa) que ha de desallotjar la seva seu a Jerusalem est en un termini de 30 dies. L’organisme governamental justifica el desnonament per infraccions dels termes de l’arrendament del terreny que ocupa l’Unrwa, però la decisió arriba enmig de l’augment de l’hostilitat israeliana cap a l’agència humanitària.

L’ATI ha aprovat ara una sol·licitud presentada al febrer pel ministre israelià d’Habitatge, l’ultraortodox Yitzhak Goldknopf, líder del partit Judaisme Unit de la Torà. I dimarts va enviar una carta a l’Unrwa on li notifica que deu més de 27 milions de xéquels (uns 7 milions d’euros) per operar en terres pertanyents a Israel “sense consentiment en els últims set anys”. A més, l’avisa que està “obligada a aturar immediatament qualsevol ús il·legal, destruir tot allò que hagi construït en violació de la llei, desallotjar el terreny de qualsevol persona o article i retornar-lo a l’ATI dins els propers 30 dies següents a la data de la carta”. L’ens israelià avisa l’agència de l’ONU que “no s’enviarà una altra advertència” i es reserva “el dret a respondre amb tots els mitjans legals” i que haurà d’assumir “els costos” que comporti.

Fonts de l’Unrwa han afirmat no haver rebut cap comunicació oficial de les autoritats israelianes al respecte i han emmarcat l’anunci en una campanya israeliana per desmantellar l’organisme. Un portaveu de l’Unrwa, Jonathan Fowler, ha recordat que l’Unrwa té “un mandat de l’Assemblea General de l’ONU des de 1949 per fer la seva feina”. “No anirem enlloc”, ha sentenciat en declaracions recollides per l’agència Efe.

Segons mitjans israelians, l’ATI havia passat per alt fins ara les presumptes infraccions de l’arrendament de l’Unrwa, però ha decidit fer-los complir després de les tensions sobre la guerra a Gaza i la suposada implicació d’alguns treballadors de l’agència en els atacs contra Israel. Goldknopf ha arribat a acusar l’Unrwa d’haver “actuat al servei de Hamàs i inclús participat en la brutal massacre del 7 d’octubre”.

En les últimes setmanes, extremistes israelians han atacat diverses vegades la seu de l’organisme de l’ONU a Jerusalem est, que s’ha vist obligada a tancar temporalment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament activa avui el rellotge preelectoral i es dona l’agost per fer un ple

barcelona

Amb qui van els empresaris francesos?

París
Eva Menor Cantador
Alcaldessa de Badia del Vallès (PSC)

“Deixo de ser alcaldessa, però portaré Badia al cor i al cap”

Badia del Vallès
Quim Roca
Alcalde de Sant Gregori (Junts)

“El repte és convertir l’espai del Sindicat en un local social”

Sant Gregori
economia

Oli amb IVA del 0% fins a l’octubre i reducció de l’IRPF a rendes baixes

madrid
iemen

Els houthis llancen un “nou míssil balístic” contra un portacontenidors en la mar Aràbiga

barcelona
rússia

El TEDH condemna a Rússia per una violació massiva de drets a Ucraïna

barcelona
kenya

Al menys 17 morts en l’assalt i incendi del Parlament per la pujada d’impostos

barcelona
Política

Aliança Catalana fulmina el regidor de Ribera d’Ondara per comentaris homòfobs

Barcelona