Política

guerra a europa

Alemanya se suma als EUA i permet a Ucraïna l’ús de les seves armes en territori rus

Altres socis de l’OTAN com Polònia, Finlàndia i el Canadà ja havien fet el pas mentre que el govern espanyol continua tenint recels

El govern del canceller alemany Olaf Scholz ha anunciat aquest divendres que ha autoritzat Ucraïna a utilitzar les armes que li subministra per atacar objectius militars situats en territori rus davant l’ofensiva russa a la regió de Khàrkiv, la segona ciutat més gran d’Ucraïna i on les forces russes fa setmanes que pressionen amb una forta ofensiva a través de combats i l’avenç d’infanteria.

Així ho ha anunciat Steffen Hebestreit, portaveu del canceller Scholz, en un comunicat. “Estem convençuts que Ucraïna té dret, en virtut del dret internacional, a defensar-se d’aquests atacs”, diu Hebestreit en la nota publicada aquest divendres i recollida per l’agència Efe.

“En les últimes setmanes, Rússia ha preparat, coordinat i dut a terme atacs des de posicions en la zona de Khàrkiv, en particular des de la regió fronterera russa”, precisa el text, abans d’explicitar la llum verda de Berlín a Kíiv perquè es defensi amb atacs en territori rus.

Ucraïna “pot utilitzar les armes subministrades per a aquest fi d’acord amb les seves obligacions legals internacionals, incloses les subministrades per nosaltres”, diu la nota del govern alemany.

El canvi de criteri de Biden

L’anunci de Berlín arriba poques hores després que el president dels EUA, Joe Biden, hagués decidit travessar aquesta línia vermella i hagués donat permís a Kíiv a usar les seves armes per atacar objectius a Rússia.

Biden estava sotmès a una forta pressió per part d’una Ucraïna desesperada perquè aixequés les restriccions que pesaven sobre les armes que li subministraven els EUA, però fins dijous s’havia negat a fer-ho pel temor a una escalada de tensió i a arrossegar l’OTAN a un conflicte directe amb Rússia. Després que el cap de setmana passat, el secretari general de l’Aliança Atlàntica, el noruec Jens Stoltenberg, hagués instat públicament als membres de l’OTAN a permetre a Ucraïna atacar territori rus amb armes occidentals, el president nord-americà va canviar de criteri i va donar permís a Kíiv a usar les seves armes per atacar objectius militars a territori rus.

Discrepàncies europees

Un pas que abans ja havien fet Finlàndia, Polònia i el Canadà, tots tres membres també de l’OTAN, mentre Itàlia i Espanya, de moment, no veuen clar.

El govern francès, d’altra banda, es podria sumar aviat a Alemanya, els EUA, Polònia, Finlàndia i el Canadà. El ministre francès de Defensa, Sébastien Lecornu, ha defensat aquest divendres que Kíiv pugui usar les armes entregades per França per atacar instal·lacions militars a territori rus amb l’argument que és una qüestió de legítima defensa. “Ucraïna té dret a replicar”, ha destacat Lecornu en una entrevista amb l’emissora France Info.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.