Política

àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

L’ANC ha guanyat les eleccions, però ha perdut la majoria absoluta amb la qual governava des de la seva arribada al poder el 1994

El resultat electoral obre el país al seu primer govern de coalició en democràcia

Els sud-africans han votat canvi. El partit governant, el Congrés Nacional Africà (ANC, per la seva sigla en anglès) que va lluitar contra l’apartheid, ha guanyat les eleccions generals celebrades dimecres passat a Sud-àfrica amb poc més del 40% dels vots, però ha perdut la majoria absoluta amb la qual governa des de la seva arribada al poder de la mà de Nelson Mandela, el 1994.

Un resultat històric que situa Sud-àfrica en un nou escenari polític per primer cop des del final del règim racista fa tres dècades. Obre el país al seu primer govern de coalició i, per primera vegada en democràcia, l’ANC s’haurà d’asseure a pactar després d’obtenir els seus pitjors resultats en trenta anys

Amb el 99,57% del vot escrutat, segons les últimes dades recollides al web de la Comissió Electoral Independent (IEC), el partit liderat pel president Cyril Ramaphosa ha obtingut el 40,2% dels vots, la qual cosa suposa una pèrdua de més 17% del suport respecte del 2019, quan va obtenir un 57,5% de les paperetes.

Tot i això, l’ANC ha obtingut gairebé el doble de vots que la segona formació més votada, l’opositora Aliança Democràtica (AD) de John Steenhuisen, que ha obtingut el 21,79% dels suports. En tercer lloc, ha quedat uMkhonto weSizwe (MK), de l’expresident Jacob Zuma amb un 14,60% i el quart lloc ha estat pels Lluitadors per la Llibertat Econòmica (EFF, per la seva sigla en anglès) de Julius Malema, que tot i haver perdut suports i haver obtingut només el 9,4% dels vots, podria acabar convertint-se en el futur vicepresident de Sud-àfrica.

Terminis per a l’elecció presidencial

La legislació Sud-àfrica indica que el nou president del país ha de ser nomenat dues setmanes després de les eleccions, per la qual cosa comença una cursa contra rellotge per a veure qui formarà govern amb l’ANC. Una opció és que el partit de Ramaphosa intenti governar en solitari si no arriba a un acord, però el més probable és que sí que ho faci.

Opcions

Les dues opcions més plausibles és que s’uneixi amb els de Malema o amb els de Zuma. Al cap i a la fi tots dos dirigents venen del CNA i representen a antics votants descontents amb el partit i amb el govern.

Tots dos partits, però han deixat clar que no entrarien en una coalició amb un govern liderat per Ramaphosa. Afeblit pels resultats, ell mateix podria fer un pas al costat en favor del vicepresident Paul Mashatile.

L’altra opció és que el seu partit acabi per forçar la renúncia de Ramaphosa, una maniobra similar a la que va dur Zuma fora del partit, però això podria dividir encara més al partit.

Si acaba pactant amb EFF o MK, Sud-àfrica emprendria un viratge a l’esquerra en l’econòmic. Tots dos aposten per engrandir l’Estat amb la nacionalització de sectors clau com l’energia o la mineria.

Segons el portal News24, l’ANC hauria ja obert converses amb Aliança Democràtica. Fonts del partit governant i d’Aliança Democràtica –partit estretament vinculat a les elits econòmiques del país–han confirmat a News24 l’obertura de “múltiples canals de comunicació entre totes dues formacions”, la col·laboració dels quals garantiria una majoria de govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Tres morts en un atac rus a Khàrkiv

Barcelona
POLÍTICA

Marc Lamuà, reelegit primer secretari dels socialistes de les comarques gironines

ROSES
Estat espanyol

L’arquebisbe de Burgos excomunica les deu monges cismàtiques

Barcelona
Iran

El Tribunal Suprem iranià anul·la la pena de mort al raper Tomaj Salehi

Barcelona
política

París estrena la seva renovada Plaça de Catalunya

barcelona
Guerra a Gaza

Nous atacs israelians deixen més d’un centenar de morts en poques hores

Barcelona
País Basc

Pradales jura el càrrec i ja és el sisè lehendakari des de l’Estatut de Gernika

Barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna denuncia un nou atac massiu rus contra la infraestructura energètica

Barcelona
política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

barcelona