Política

sud-àfrica

El partit de Mandela reconeix que “no té res a celebrar” després de la patacada electoral

L’ANC perd la majoria absoluta per primera vegada en trenta anys

La formació avisa que la presidència de Ramaphosa serà innegociable en les converses per a la formació de govern

El Congrés Nacional Africà (ANC, per la seva sigla en anglès), l’històric partit governant de Sud-àfrica, ha reconegut aquest diumenge que “no té res a celebrar” després del seu pèssim resultat en les eleccions de dimecres passat, en les quals per primera vegada va perdre la majoria absoluta des de la seva arribada al poder de la mà de Nelson Mandela, el 1994. També va confirmar que el seu líder i actual president, Cyril Ramaphosa, es mantindrà al capdavant del partit i que parlarà amb altres formacions, inclosa la de l’expresident Jacob Zuma, per a intentar arribar a acords de govern.

En una roda de premsa des del Centre Nacional de Resultats de la Comissió Electoral Independent (IEC), el secretari general de l’ANC, Fikile Mbalula, ha admès la pèrdua de suport de la seva formació, que amb gairebé el cent per cent del vot escrutat hauria aconseguit el 40,20% de les paperetes, disset punts percentuals menys que el 2019, quan en va obtenir un 57,50%.

“Volem assegurar al poble de Sud-àfrica que l’hem escoltat”, ha dit Mbalula, segons recull l’agència Efe, després de destacar que el seu partit continua sent el més votat, a gairebé vint punts de distància de la liberal Aliança Democràtica (AD) de John Steenhuisen, amb el 21,78%. Un resultat que, segons ha dit Mbalula, dona a l’ANC un “mandat ferm” per part de la població sud-africana.

L’ANC, que travessa les seves hores més baixes, es troba en un procés de renovació que no es frenarà després de les eleccions, ha afegit el portaveu de la formació. És la primera vegada que l’històric partit de Nelson Mandela no aconsegueix la majoria absoluta des de les primeres eleccions multiracials a Sud-àfrica després de la fi del règim segregacionista de l’apartheid i la instauració de la democràcia en el país el 1994.

Líder intocable

Tot i els mals resultats, Mbalula ha assegurat que l’actual líder de l’ANC i president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, es mantindrà al capdavant del partit, fins i tot si altres formacions posen com a condició per a negociar que es vagi.

“Ramaphosa és el president de l’ANC. Si ens venen amb l’exigència que ha de dimitir com a president, això no passarà (…) La tasca dels dirigents és fer-se càrrec quan el vaixell gairebé s’enfonsa”, ha defensat Mbalula. I, ha afegit, segons recull Efe, que no acceptaran que cap partit els imposi aquest tipus de condicions.

Obert a qualsevol pacte

Per primera vegada en trenta anys, l’ANC s’haurà d’asseure a negociar amb altres partits per continuar al capdavant del país. Cap partit ha dit que no parlarà amb la formació ni aquesta ha vetat ningú. Això inclou uMkhonto weSizwe (MK) de l’expresident Zuma, expulsat de l’ANC per donar el seu suport públic a una altra organització quan encara militava al partit.

El MK ha irromput en les seves primeres eleccions generals amb el 14,60% i ha arrabassat la tercera posició als Lluitadors per la Llibertat Econòmica (EFF) de Julius Malema, que abans dels comicis destacaven com la tercera força del país i baixen al quart lloc amb el 9,50%. La irrupció de MK ha influït significativament en la divisió del vot a l’ANC, esquitxat per casos de corrupció com els protagonitzats pel mateix Zuma i desgastat pels problemes que afecten el país, com l’elevada desocupació, la criminalitat o els talls elèctrics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia