Política

Joan Manel Cadenas

Cap de l’oposició de Sant Julià de Ramis (Junts)

“L’alcalde és molt llest, però falta política en majúscules”

“Si no es recapten diners per activitats econòmiques, no es pot créixer: hi ha poques empreses i les taxes d’atur no són bones”

“Ells tenien clar i, fins i tot, pactat que el grup de Medinyà entraria a governar. Quin sentit tenia que hi entréssim nosaltres?”

En la política local, es poden fer coses per a la gent. Més enllà, canvia el missatge i està desconnectada

Joan Manel Cadenas i Armentia –Juanma per als amics– va néixer a Madrid l’any 1963, però els seus pares es van establir a Barcelona quan tenia pocs mesos. Portaveu de Junts a l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis (a l’oposició), Cadenas és enginyer de camins, canals i ports per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i viu al municipi, de 3.400 habitants, des de fa una quinzena d’anys. Treballa en sistemes de transport i emmagatzematge de líquids corrosius en una empresa del sector industrial amb 90 anys d’història, ha viatjat per raons professionals a Turquia i l’Aràbia Saudita i ha viscut a Kuwait (un any) i a Qatar (cinc anys) –dos països asiàtics, a tocar del golf Pèrsic–. Cadenas parla de la seva entrada en la política municipal i del primer any de mandat, amb ERC i Som Poble-Amunt governant amb majoria absoluta (8 regidors de 13, amb 6 dels republicans i 2 de la llista de Medinyà). A l’oposició també hi ha el PSC (1).

Viu al municipi des de fa quinze anys. Com és que va acceptar la proposta de substituir Josep Arbat com a cap de llista?
El que va passar és que el cap de llista, en Josep Arbat, es va casar i es va traslladar a viure a un altre municipi. I ell em va dir: “Jo no em puc presentar aquí.” I no hi havia cap de llista i, per una amiga del meu fill, m’ho van oferir. Sempre he tingut la vocació de preocupar-me per la gent amb qui treballo, amb qui visc. Pensava que es podien fer coses per a la gent, tinc aquesta vocació de servei [...]. Quan vaig venir a Girona, l’empresa i constructora on treballava va comprar unes empreses de construcció i em van deixar la responsabilitat de dirigir-les. Llavors vaig entrar en contacte amb els germans Servià [Salvador i Josep Maria]. Aquest va ser l’únic contacte amb Convergència [Salvador Servià va ser senador per CiU]. Sempre he pensat en el tarannà liberal; la capacitat de negociació de Convergència, ara Junts, és un bon actiu per al país. En la política local, es poden fer coses per a la gent. Quan surt del municipi, es canvia el missatge en funció de les enquestes i la política està desconnectada de la realitat.
Quin balanç fa del resultat de Junts en les eleccions de l’any passat (218 vots i 2 regidors), darrere Som Poble-Amunt (267 i 2) i ERC (739 i 6)?
En les anteriors eleccions [el 2019], amb Josep Arbat, que era de Medinyà, vam obtenir tres regidors, però no hi havia llista de Medinyà. Si no hi hagués sigut, ara haurien estat molt més ajustades. No tinc res a dir: ERC va guanyar les eleccions clarament i els felicito.
Per què van descartar formar govern amb ERC, cosa que va oferir a la resta de grups?
Això era poc seriós. Ells tenien clar i, fins i tot, pactat que entraria el grup de Medinyà [a l’equip de govern]. Quin sentit tenia entrar-hi? Hem de fer la nostra feina, controlar des de l’oposició que es facin bé les coses. No tenia cap sentit i, a més, va ser postureig. Si haguéssim dit que sí, les condicions haurien estat impossibles. Com a posició política [d’ERC], em sembla bé, no tinc res a dir.
Quin balanç fa del primer any d’ERC i Som Poble-Amunt [vinculada a la CUP]?
L’equip de govern, en la meva opinió, té una bona facilitat de comunicació perquè l’alcalde [Marc Puigtió] és bo i és molt llest. Deu tenir el 95% dels WhatsApp dels veïns del poble, dels barris i de seguida sap les coses. És una persona molt atenta als grups municipals. Comunica molt bé i es dedica a entretenir amb caminada, festa de la cervesa i festa major. Però pel que fa a les coses de veritat, com ara el polígon industrial o potenciar la zona residencial..., falta una mica més de política en majúscules. Un municipi que no recapta IAE [impost d’activitats econòmiques] difícilment pot créixer, tenim poques empreses i això fa que les nostres taxes d’atur no siguin bones. La formació de la gent no és bona, i això és el que trobo a faltar.
Hi poden incidir des de l’oposició?
Quan un grup té majoria absoluta, difícilment es pot fer alguna cosa. Pots preguntar, queixar-te i demanar informació i que t’obrin expedients, que és un tràmit. I estàs pendent del que vulguin penjar. Aquest equip de govern ho ha fet un parell de vegades: ha entrat per ple coses importants a través d’una moció d’urgència, com ara la comissió de comptes. En el ple d’ahir dijous [l’entrevista es va fer divendres] es va fer comissió especial de comptes, però abans del ple no hi havia cap informació publicada respecte a aquesta qüestió.
Alguna altra cosa?
Vaig estar parlant amb l’alcalde [Marc Puigtió] d’una cosa de la qual ens hem assabentat fa uns dies: que no arribarà una subvenció del fons Next Generation perquè el Ministeri de Transports no ho ha acceptat [la reforma del pas de l’N-2 per l’interior dels municipis de Sant Julià i Sarrià de Ter]. No entenem per què no ha entrat perquè era interessant ja que incloïa un carril bici. Des dels equips de govern de Sant Julià de Ramis i Sarrià de Ter s’hauria d’haver estat més proactiu. A més, també suposo que aquest any tocarà que l’equip de govern pressioni els propietaris per fer el pla antiincendis. L’any passat hi va haver dos incendis [al municipi] i, amb la sequera, podria ser un polvorí.
L’alcalde ha anunciat que plega l’1 d’octubre. Quina repercussió tindrà en el mandat?
Que l’alcalde plegui... Ell fa tres anys que no viu al municipi. I això ho diu tot. No crec que afecti gaire, no crec que sigui un drama. [El regidor Marc Sayols rellevarà Puigtió.]



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.