Política

guerra a europa

Els Països Baixos permeten a Kíiv usar els F-16 per a atacar objectius militars a Rússia

L’únic requisit és que “compleixi amb el dret internacional i el dret a la defensa pròpia” segons el que s’estableix en la Carta de l’ONU

La ministra neerlandesa de Defensa, Kajsa Ollongren, ha assegurat aquest dilluns que Ucraïna podrà usar els 24 caces F-16 que li planegen cedir els Països Baixos per a atacar objectius militars en territori rus “en defensa pròpia”, i ha subratllat que “no hi ha” restricció perquè “una vegada lliurats” a Kíiv, aquests avions “són seus per a usar-los” com vulgui.

En una entrevista amb Politico a Singapur, la ministra neerlandesa en funcions ha explicat que els Països Baixos no tenen intenció d’imposar restriccions a Kíiv sobre com ha d’usar els caces neerlandesos. “Aplicarem el mateix principi que hem aplicat a tots els altres lliuraments (d’armes), i és que una vegada que els hi lliurem a Ucraïna, són seus per a usar-los”, ha afirmat.

La ministra sí que va advertir que el govern neerlandès exigirà a Ucraïna “complir amb el dret internacional i el dret a la defensa pròpia segons el que s’estableix en la Carta de l’ONU, cosa que significa que els usin (només) per a atacar els objectius militars que necessitin atacar en la seva pròpia defensa”.

Aquestes declaracions estan en línia amb el que va dir divendres passat després d’una reunió informal de l’OTAN a Praga la ministra neerlandesa d’Exteriors, Hanke Bruins Slot, que ja va deixar clar que els Països Baixos no planejaven limitar a Ucraïna l’ús dels F-16 neerlandesos i va assegurar que la Carta de Nacions Unides diu que, pel que fa a la defensa pròpia, “no hi ha límits geogràfics sobre l’ús d’armes, així que aquest és el principi comú”.

“El principi que s’aplica als F-16 és que es pot operar en territori rus si és en el context de la defensa pròpia”, va reiterar des de Praga.

En aquest sentit, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va mostrar la seva confiança que els atacs que Ucraïna dugui a terme en territori rus emprant armes donades per Occident estiguin en línia amb el dret internacional i siguin “responsables”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La ultradreta lidera els sondejos però sense majoria absoluta
Estat Francès

La ultradreta lidera els sondejos però sense majoria absoluta

Barcelona
Política

Mor Antoni Bargues, històric referent del nacionalisme valencià

Política

El jutjat de Tarragona investiga el presumpte espionatge a una tècnica municipal

Tarragona
guerra a gaza

Almenys 25 morts en un atac israelià contra tendes de desplaçats a Rafah

barcelona
judicial

Buch també demana l’amnistia per anul·lar la seva condemna

barcelona
Política

L’Ajuntament de Tarragona canvia el nom franquista de tres carrers

Tarragona
política

Òmnium, Irídia i l’ANC demanen que no s’amnistiï la violència policial

barcelona
successos

Almenys onze morts en diversos incendis forestals a Turquia

barcelona

L’equip de govern fa un balanç “positiu” del primer any de legislatura

PALAFRUGELL