Política

guerra a gaza

Partits ultraortodoxos secunden la proposta de treva per a l’alliberament d’ostatges

Dos partits religiosos i ultranacionalistes en les mans de la qual penja el poder de Netanyahu amenacen de tombar l’Executiu si s’arriba a un acord

Els dos partits ultraortodoxos presents en el govern de coalició d’Israel, Shas i Judaisme Unit de la Torà, recolzen l’última proposta per a aconseguir una treva en la Franja de Gaza i alliberar els ostatges, segons comunicats divulgats aquest dimarts per mitjans locals i recollits per Efe.

El partit haredi ha dit aquest dilluns que, després d’una reunió ahir entre les seves diferents faccions, van decidir “secundar plenament la proposta israeliana, que inclou mesures de llarg abast per al retorn dels ostatges i el compliment de la ’miztvá’ (ordenança, en hebreu) per a redimir als ostatges”, segons un comunicat del qual s’han fet ressò mitjans locals.

“Shas dona suport a la proposta i recolza al primer ministre i al gabinet de guerra per a fer front a tota pressió, arribar a un acord i salvar les vides de molts dels nostres germans i germanes que estan en perill i en captivitat”, detalla el text.

Encara que tant Shas com a Judaisme Unit de la Torà, forces tradicionalment aliades amb el Likud (partit governant) donin suport a una treva, els líders de Poder Jueu i Sionisme Religiós –dos partits religiosos i ultranacionalistes en les mans de la qual penja el poder de Netanyahu– continuen amenaçant amb tombar l’Executiu si s’arriba a un acord.

El suport de Shas es produeix menys de 24 hores després que el president del Judaisme Unit de la Torà, Yitzhak Goldknopf, publiqués en la xarxa X que el seu partit “donarà suport a qualsevol proposta que condueixi a l’alliberament dels segrestats”.

“Els vaig dir als representants de les famílies segrestades que la nostra posició és que no hi ha res major que el valor de la vida i la mitzvá (ordenança) de rescatar als captius, perquè existeix un perill real i tangible per a les seves vides”, va afegir Goldknopf.

Divendres passat el president estatunidenc, Joe Biden, va anunciar una nova proposta de treva, consensuada per Israel, que busca aconseguir la fi de la guerra en la Franja de Gaza i l’intercanvi d’ostatges per presos palestins.

Una font de Hamàs, no obstant això, ha confirmat avui a Efe que mentre no rebin aquest nou esborrany anunciat per Biden no està entre els seus plans enviar a la seva delegació al Caire per a discutir-la.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, qui fa mesos que insisteix que vol una “victòria total” sobre Hamàs, ha evitat comprometre’s amb la proposta de treva i ahir va assegurar que el nou pla llançat pel president estatunidenc està incomplet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia