Política

política

La llei d ’amnistia es publicarà amb imminència al butlletí del Congrés i deixarà el BOE sense excusa

Armengol va firmar la llei dilluns per a la seva aparició al Butlletí de les Corts

La Moncloa manté el guió de publicar-la a partir del dilluns que ve després de les europees del 9 de juny

La llei d’amnistia continua el camí per etapes fins a l’entrada en vigor després de la seva aprovació el 30 de maig al ple del Congrés. El butlletí oficial de les Corts té previst publicar demà la llei, aprovada per 177 vots a favor (PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB, Podem i el BNG) davant de 172 vots en contra (PP, Vox, UPN i Coalició Canària), i amb la seva publicació a l’equivalent estatal del Butlletí Oficial del Parlament posarà ja rumb al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Segons fonts parlamentàries, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, va firmar la llei dilluns, així que no se li pot imputar a ella cap demora sinó que tota la responsabilitat en la dilació del calendari recau en La Moncloa, que manté el seu pla d’esperar fins que passin les europees del diumenge 9 de juny i que el BOE publiqui la llei a partir de dilluns.

La data de publicació de la llei d’amnistia al BOE –i, per tant, de la seva entrada en vigor– és un motiu de suspicàcia en el si de l’independentisme, que ha vist un afany de demora per part de Pedro Sánchez a l’hora de no voler regalar una victòria política a ERC i a Junts precisament en vigílies electorals. L’últim a verbalitzar la sospita ha estat el portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries. “El govern central té segrestada la voluntat del poder legislatiu. No presentar la llei d’amnistia al cap de l’Estat i no publicar-la al BOE és una interferència en el sistema de pesos i contrapesos que caracteritza qualsevol democràcia. Tan greu és el que està fent el govern central com ho seria que els jutges es neguessin a aplicar la llei. I mentrestant centenars de persones estan a l’espera que les seves sentències quedin anul·lades, que els seus processos judicials quedin arxivats i que les mesures cautelars quedin sense efecte”, denuncia Cleries. “Fa molta pena”, ha reblat.

Curiosament, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha criticat també la demora en la publicació de l’amnistia al BOE després que el PP practiqués el filibusterisme al Senat amb la retenció del text durant dos mesos amb l’única finalitat d’acabar-lo vetant i retornant intacte al Congrés. “No és normal que estiguem sense pressupostos estatals i no és normal que aquest país estigui aturat excepte per aprovar una llei, la llei d’amnistia, que ni tan sols s’atreveixen a publicar al BOE”, ha denunciat Feijóo. Fonts de la Moncloa, però, normalitzen el calendari i recorden que el termini de publicació oscil·la entre els set i els deu dies i que hi ha hagut casos en què una llei ha hagut d’esperar fins i tot catorze dies entre la seva aprovació i la seva aparició al BOE. El rei Felip VI ha tingut l’agenda com a coartada fins diumenge perquè el cap de setmana va visitar El Salvador per assistir a l’acte de presa de possessió de Nayib Bukele.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia