Política

polític

El TC anul·la el vot telemàtic de Puig a les portes de la constitució del Parlament

La Sala Primera del Tribunal Constitucional ha dictat una sentència que anul·la l’habilitació del vot telemàtic de l’exconseller de Cultura Lluís Puig durant la passada legislatura. La resolució es produeix a pocs dies que es constitueixi el nou Parlament sortit de les eleccions del 12-M, i obre un interrogant majúscul sobre com afectarà a la capacitat de participar-hi del mateix Puig o de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, ambdós diputats electes de Junts. El cas de Ruben Wagensberg, d’ERC, que tampoc serà a la sessió ja que es troba exiliat a Suïssa, és sensiblement diferent ja que té una baixa mèdica i, per tant, en principi això li permetria delegar el vot.

L’acord ha estat pres per unanimitat del TC que ha avalat la ponència que havia fet la magistrada Maria Luisa Segoviano, i dona la raó o a un recurs d’empara presentat pel PSC la darrera legislatura. Alhora la sentència també anul·la els acords de la Mesa del Parlament del 18 d’abril del 2023 que va aprovar la regulació transitòria del vot telemàtic fins que es faci una reforma del Reglament de la cambra i va acceptar el procediment de vot a distància per a Lluís Puig, així com els del 19 d’abril d’aquell mateix any en què la Mesa va desestimar la reconsideració que demanaven els socialistes. Segons l’argumentació del Constitucional, l’habilitació d’aquest mecanisme que va fer possible vot telemàtic de Puig va ser “instrumental” i amb la finalitat exclusiva de crear una cobertura normativa i “eludir” els pronunciaments previs del TC. Igualment, la resolució declara vulnerat el dret dels diputats del PSC a les funcions representatives amb els requisits que assenyala la Constitució, però no anul·la les votacions del ple de la cambra que es van adoptar amb el vot de Puig durant el temps en què va estar vigent la seva habilitació de vot telemàtic.Amb aquest pronunciament a la mà, tota la pressió recau ara sobre la mesa d’edat que es constituirà dilluns, i que serà qui haurà de pilotar el ple de constitució del nou Parlament. L’encarregat de presidir-la, en tant que electe més gran serà Agustí Colomines (Junts), i que haurà de decidir si aplica la decisió del TC o manté el vot dels dos membres a l’exili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.