Política

Guerra a Gaza

Israel ocupa tot el corredor de Filadèlfia des de Kerem Shalom fins al mar

Tres persones moren en un nou atac contra una escola de l’Unrwa al nord de la Franja

L’exèrcit israelià ha completat aquest divendres l’ocupació de l’anomenat corredor de Filadèlfia, la franja de terra catorze quilòmetres que separa Gaza d’Egipte, segons ha informat el mitjà àrab amb seu a Londres Al-Araby Al-Jadeed.

Les Forces de Defensa d’Israel (FDI) van anunciar a finals de la setmana passada que ja tenien el “control operatiu” del corredor, però els quedava arribar a la secció més propera a la costa, que controlaven amb vigilància i potència de foc. Residents de Rafah han confirmat avui a l’agència Efe que els tancs israelians han arribat a la zona d’Al Izba, a l’extrem sud-oest de la ciutat, al litoral mediterrani. Els testimonis han explicat que els carros de combat han realitzat diverses incursions a l’interior de Rafah des de la part occidental del corredor de Filadèlfia.

Controlar tota la frontera des de Kerem Shalom, a tocar d’Israel, i el mar és una fita estratègica de l’ofensiva israeliana, ja que aquesta ruta és el principal pas per al contraban d’armes.

Els blindats s’apropen al barri Saudita de Rafah, a l’oest de la ciutat, des de Tal al-Sultan, on s’hi refugiaven milers de desplaçats abans de l’inici de l’ofensiva sobre la població. Aquesta zona és ara una ciutat fantasma, amb edificis en runes, cadàvers als carrers i sense instal·lacions mèdiques en funcionament.

L’avenç cap al barri Saudita indica que les tropes israelianes avancen cap als voltants d’Al Mawasi, una zona declarada segura per Israel i on s’hi refugien més de 800.000 persones amuntegades en tendes de campanya a la platja, sense aigua ni instal·lacions sanitàries.

En paral·lel, les FDI han endurit l’ofensiva als camps de refugiats de Nuseirat, Maghazi i Bureij, i a part de la ciutat de Deir al Balah, al centre de l’enclavament palestí. Al nord, almenys tres persones han perdut la vida i set han patit ferides en un nou atac contra una escola de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (Unrwa) al camp de Shati, a prop de la ciutat de Gaza. Entre els morts hi ha el cap del comitè d’emergències del campament, Abu Bilal Thuraya. L’exèrcit israelià ha confirmat aquest atac i ha justificat que ha eliminat “terroristes de Hamàs que planejaven atacs imminents” des d’un contenidor instal·lat als terrenys de l’escola Asmaa de l’Unrwa a Shati. Les FDI han assegurat que han pres “mesures per mitigar els danys als civils” i han acusat Hamàs de col·locar de manera “sistemàtica i intencional” les seves infraestructures en àrees civils. Les autoritats de Gaza, controlades per Hamàs, han informat que amb aquesta ja són 150 les escoles de l’Unrwa utilitzades com a refugi que han estat atacades per Israel. Ahir mateix, al voltant d’una quarantena de persones van morir, inclosos 14 menors, en l’atac aeri contra una escola de l’ONU al campament de Nuseirat, segons les xifres del govern de Gaza. Segons Israel, en aquesta escola s’hi ha amagaven entre vint i trenta “operatius de Hamàs i la Gihad Islàmica”, que utilitzaven el centre per llançar atacs contra les tropes israelianes.

En les últimes 24 hores han mort 77 palestins a Gaza i 221 han resultat ferits. Aquestes víctimes eleven a 36.731 les persones mortes i a 85.530 les ferides des de l’esclat de la guerra, el passat 7 d’octubre. El Ministeri de Sanitat de Gaza calcula que hi ha uns 10.000 desapareguts els cossos dels quals encara estan sota la runa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia