Política

eleccions europees del 9-J

L’amnistia i el Parlament, al centre de la campanya

El fet que no s’hagi constituït el Parlament ni s’hagi celebrat el ple d’investidura del futur president català ha marcat la campanya electoral europea al nostre país tal com era de preveure, però ha acabat sent encara més important per la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d’anul·lar el vot telemàtic dels exiliats precisament a cinc dies de la constitució de la mesa parlamentària. Igualment previsible era que l’amnistia fos present en la campanya europea però aquesta mateixa decisió del TC l’ha convertida en clau per la urgència del moment.

Qui més interès ha tingut a situar el futur Parlament al centre del debat ha estat el candidat europeu de Junts, Toni Comín. Agafant el guant del discurs de Puigdemont l’endemà de les eleccions catalanes, Comín ha pressionat ERC però també el PSOE perquè no avalin la investidura del socialista Illa, als republicans advertint-los que un govern del PSC “desnacionalitzarà” el país i a Pedro Sánchez amenaçant-lo de fer-li perdre la majoria al Congrés –el PP de Feijóo s’ha abonat amb la boca petita a aquesta possibilitat tot deixant la porta oberta a una moció de censura amb Junts. L’anul·lació del vot telemàtic dels exiliats per part del TC ha sembrat la incertesa en les imminents votacions al Parlament perquè els diputats de Junts, Carles Puigdemont i Lluís Puig, haurien de votar telemàticament –el diputat d’ERC, Ruben Wagensberg, en canvi, ha de poder votar amb normalitat sense ser a la cambra perquè té concedida la baixa per llarga malaltia.

La no publicació al BOE de la llei d’amnistia abans del 9-J, que Junts i ERC han atribuït a l’interès dels socialistes, converteix en clau el vot telemàtic –Puigdemont no preveia ser dilluns a Barcelona perquè, sense l’amnistia en vigor, es manté la vigència de l’ordre de detenció contra ell. La incertesa sobre el vot telemàtic, però, es va esvair en part ahir mateix quan ERC i Junts es van mostrar d’acord a comptar-lo –fins al darrer dia, doncs, la situació incerta al Parlament va marcar l’agenda de campanya.

Ha estat en els debats televisats en què més protagonisme han pogut agafar els afers més relacionats amb els reptes i les polítiques europees. La invasió de Gaza per part d’Israel ha estat la discussió central sobre política exterior d’Europa que han compartit els debats de les radiotelevisions públiques catalana i espanyola. Al de TV3 i Catalunya Ràdio, però, l’amnistia també va ser al centre, mentre que va quedar com a tema residual en el debat de dijous a RTVE –on no va tenir efecte la situació judicial de la dona de Sánchez. La immigració va ser l’altre afer de discussió d’aquest debat.

Espanya en clau interna deixa debats a la cua

El xoc PSOE-PP en clau espanyola ha estat l’altre fil de la campanya, essencial fora de Catalunya per una nova decisió judicial. L’anunci que la dona del president espanyol haurà de declarar com a imputada ha provocat un segon episodi “al retir de reflexió” que va fer Sánchez abans de les catalanes. El PP i Vox li han demanat la dimissió, mentre que el PSOE ha criticat el jutge per intervenir en campanya. Israel, immigració i ascens de la ultradreta europea han tret el cap en debats però no han centrat els titulars diaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.