irlanda
Els primers resultats apunten a una caiguda del Sinn Féin a les municipals irlandeses
Els dos grans partits tradicionals i socis de govern, el Fine Gael i el Fianna Fáil, remunten i lideren el recompte de les eleccions locals
Els dos grans partits irlandesos i socis de govern amb els Verds, el democratacristià Fine Gael i el centrista Fianna Fáil, es disputen la victòria a les eleccions municipals celebrades a Irlanda, mentre que el Sinn Féin hauria vist frenada la seva marxa aparentment implacable cap al poder.
Així ho apunta el recompte provisional de vots, perquè els resultats definitius no es coneixeran fins d’aquí a uns dies a causa del complex sistema de votació.
Poc més de 3,6 milions d’irlandesos estaven cridats divendres i dissabte a les urnes per elegir els 949 membres que formen els 31 consells municipals del país, així com els 14 diputats que Irlanda envia al Parlament Europeu.
Després que el Sinn Féin, antic braç polític de l’IRA, hagués sigut la formació més votada en les eleccions generals del 2020, els primers resultats apunten que quedarà en tercera posició en les municipals per darrere del Fine Gael i el Fianna Fáil.
Segons aquests primers resultats, el Sinn Féin obtindria el 14% dels vots en les locals. Un resultat molt per sota de les expectatives i del que preveien els sondejos, que donaven al partit liderat per Mary Lou McDonald fins a un 30% dels vots. Tot i això, millorarà els resultats de 2019.
El Fine Gael i el Fianna Fáil, els dos principals partits de la coalició de govern, perdran entre tots dos més de cent representants municipals, però serien les dues formacions més votades, a l’espera que els resultats definitius confirmin quin dels dos obté la primera posició. Un resultat que apunta a una remuntada d’aquests dos grans partits tradicionals, mentre que els altres socis de coalició, els Verds, perdrien suports. El bloc dels independents, format majoritàriament per aspirants moderats, s’apropa als dos grans partits, després que els primers resultats li donin més del 20% de les paperetes.
El Fine Gael i el Fianna Fáil, que govern junts després d’haver-se alternat en el poder durant un segle, han remuntat en part, al fet que l’executiu ha endurit en els darrers mesos la seva política en matèria d’immigració, segons experts citats per l’agència Efe. També destaquen l’efecte que ha tingut el relleu l’abril passat en el càrrec de primer ministre, quan Simon Harris va agafar les regnes de l’executiu arran de la inesperada dimissió de Leo Varadkar.