Política

Eleccions Europees

L’ultradretà RN arrasa a l’Estat francès, segons els sondejos

El partit de Marine Le Pen obtindria el 32,4% dels vots i 31 escons

La llista de Renaixement, la formació del president Emmanuel Macron, es quedaria amb menys de la meitat, el 15,2%

La ultradreta hauria aconseguit aquest diumenge els millors resultats en unes eleccions europees a l’Estat francès, si els resultats oficials confirmen els sondejos a peu d’urna.

La projecció d’Ispos publicada al tancament dels col·legis electorals per les televisions públiques atorga a la candidatura de Rassemblement (RN) el partit de Marine le Pen, el 31,5% dels vots, que li valdrien entre 29 i 31 eurodiputats. La llista de Renaixement, el moviment del president Emmanuel Macron, es quedaria amb menys de la meitat dels vots, el 15,2%, i d’escons, entre 14 i 15. Un altre sondeig, el d’Ifop per a la televisió privada TF1, eleva el resultat de l’RN fins al 32,4, que li donarien 31 escons, i coincideix amb l’estimació del 15,2% per als macronistes, que els hi donarien 14 representants al Parlament Europeu.

L’RN vol l’Elisi

El cap de llista de l’RN, Jordan Bardella, ha celebrat que el resultat que li auguren els sondejos, el millor de la ultradreta en unes eleccions europees en quaranta anys, és “un vent d’esperança que s’ha aixecat i que no ha fet més que començar”. Bardella ha afirmat que els –eventuals– resultats són un “veredicte clar” i ha instat Macron a convocar “noves eleccions legislatives”.

Els socialistes a tocar

El Partit Socialista (PS) seguirien molt de prop els macronistes amb al voltant del 14% i entre 12 i 14 escons. Els socialistes aconseguirien aquesta vegada un millor resultat que La França Insubmisa (LFI), que seria la quarta força més votada amb una forquilla del 8,1% al 8,7%, uns vuit escons, tot i que milloraria els resultats del 2019 (6,31).

La dreta tradicional dels Republicans recolliria un 7%-7,2% dels vots i entre sis i set eurodiputats, un resultat pitjor que als anteriors comicis, quan va obtenir el 8,48% dels sufragis.

La llista d’extrema dreta Reconquesta, encapçalada per Marion Maréchal, neta de Jean Marie Le Pen i neboda de Marine Le Pen, hauria aconseguit del 5,1% al 5,5% i quatre o cinc eurodiputats.

Els Ecologistes-EELV, que el 2019 van ser tercers amb el 13,47%, continuarien a l’Eurocambra segons el sondeig d’Ifop però caurien fins al 5,6% i només conservarien cinc diputats. El sondeig d’Ipsos els situa al llindar del 5%, amb la possibilitat de quedar fora del Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Torrentà relleva Cañigueral com a delegada del Govern a Girona

GIRONA
educació

L’alumnat català de 15 anys, per sota la mitjana estatal en pensament creatiu

barcelona

Som-hi-ERC denuncia que s’elimina l’oferta de cursos d’accés a la Universitat

santa coloma de farners
Unió Europea

L’Eurostat confirma l’augment de la inflació a la zona euro fins al 2,6% al maig

Barcelona
política

La Mesa explora si pot actuar contra les despeses de Vox al Parlament

barcelona
política

El PSC i ERC obren les negociacions per la investidura

barcelona
judicial

El TC admet el recurs del PP contra el vot delegat de Puigdemont i Puig

barcelona
judicial

Puigdemont declara en una comissaria de París per la causa del Tsunami

barcelona
Corea

Corea del Sud dispara trets d’avís a soldats del Nord que han creuat la divisòria

Barcelona