Política

ELECCIONS EUROPEES

Macron dissol l’Assemblea i convoca eleccions legislatives

La primera volta de l’avançament electoral se celebrarà el 30 de juny i la segona el 7 de juliol

El president francès ha fet l’anunci després dels primers sondejos a peu d’urna, que situen l’ultradretà RN com el gran guanyador dels comicis europeus

El president francès, Emmanuel Macron, ha decidit dissoldre l’Assemblea Nacional i convocar eleccions legislatives després del presumible daltabaix electoral del seu partit, Renaixement, als comicis europeus d’aquest diumenge. La primera volta se celebrarà el 30 de juny i la segona el 7 de juliol.

Macron ha fet l’anunci en un discurs televisat mitja hora després que els sondejos a peu d’urna hagin pronosticat una aclaparadora victòria de l’ultradretà Reagrupament Nacional (RN) a les eleccions europees, amb entre el 31,5% i el 32,4% dels vots. “No podria seguir, al final d’aquesta jornada, mirant cap a un altre costat (...) És per això, que, després d’haver procedit a les consultes prèvies de l’article 12 de la nostra Constitució, he decidit tornar la paraula del nostre futur parlamentari a través del vot”, ha justificat.

El mandatari ha pres la decisió davant la previsible patacada electoral del seu partit, l’oficialista de Renaixement, que es quedaria en el segon lloc amb el 15,2% dels suports, la meitat que l’RN. El cap de llista del partit ultradretà, Jordan Bardella, ha demanat al president que convoqui eleccions legislatives tan bon punt s’han conegut els sondejos a peu d’urna. Macron ha reconegut que el d’avui “no és un bon resultat per als partits que defensen Europa” i ha alertat que “l’ascens de nacionalistes i demagogs és un perill per a la nostra nació”. Macron ha constatat que els partits ultradretans “estan avançant a tot el continent” i ha advertit que “extrema dreta és alhora l’empobriment dels francesos i la degradació del nostre país”.

Les noves eleccions se celebraran només dos anys després que les del juliol de 2022, en les que Renaixement va perdre la majoria absoluta de la que havia gaudit en la legislatura 2017-2022.

“Preparats” per governar

La líder de l’RN, Marine Le Pen, ha donat la benvinguda a l’avançament electoral i ha considerat que és una decisió “que s’inscriu en la lògica”. “Aquesta votació històrica demostra que quan el poble vota, el poble guanya”, ha afegit.

La dirigent ultradretana ha assegurat que estan “preparats per assumir el poder” si els francesos els fan “confiança”. Si es convertís en la primera força, l’RN tindria la capacitat de nomenar un cap de govern que cohabitaria amb Macron fina al final del seu mandat, el 2027.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
àsia

Putin busca contrarestar l’aïllament de Rússia reforçant els vincles amb el Vietnam

barcelona
política

El govern espanyol porta a Fiscalia el gest del president del Parlament balear

barcelona
política

Aragonès i Rull mantenen una primera reunió “cordial”

barcelona
judicial

Condemna a un jove independentista amb l’amnistia ja aprovada

barcelona
política

L’Airef no avala un finançament singular català

santander
política

L’Audiència de València reobre la causa arxivada contra Oltra

barcelona
nova caledònia

El moviment independentista canac denuncia una onada de detencions

barcelona

El perdó dels descendents d’esclavistes

Londres
Francisco García Lorenzana
Cap de l’oposició a la Roca del Vallès (PSC)

“Hem fet una política útil i de mà estesa des del principi”

La Roca del Vallès