Política

Eleccions europees

Empat PSOE-PP i irrupció de l’agitador ultra Alvise

9-J ·

Feijóo fracassa en el seu plebiscit contra Sánchez (22 a 20)

Premi a l’antipolítica i al comerç de mentides de S’ha Acabat la Festa amb 3 escons

Irene Montero (2) mira Sumar (3) de tu a tu

Yolanda Díaz no fa costat a la seva candidata en l’hora del declivi

El que el PP d’Alberto Núñez Feijóo pretenia que fos un plebiscit contra Pedro Sánchez ha acabat amb aroma d’empat entre les dues candidates reals a les europees, la popular Dolors Montserrat (22 escons) i la socialista Teresa Ribera (20), tot i una diferència de 700.000 vots i quatre punts. Al març, l’enquestadora GAD3 va arribar a donar al PP fins a 11 punts de distància respecte al PSOE, però els de Feijóo –amb Esteban González Pons com a estrateg– han tornat a demostrar que les campanyes electorals són la seva kryptonita, amb episodis recurrents com ara relliscar amb Carles Puigdemont (primer va ser l’estudi de l’amnistia durant 24 hores i ara ha estat la idea d’una moció de censura amb Vox i Junts). Si bé a l’esquerra del PSOE Irene Montero redimeix Podem (2) i mira Sumar (3) de tu a tu, a la dreta del PP Vox (6) veu com el més semblant a un trol de les xarxes socials l’agitador ultra Alvise Pérez, que irromp al Parlament Europeu i és premiat pel seu comerç de mentides i les seves condemnes per difamacions amb tres escons al capdavant de la llista S’ha Acabat la Festa (SALF), que rep 800.000 vots.

Les nits electorals són una barreja d’escrutini i d’expectatives i el PP (5.961.000 vots) puja de 13 a 22 eurodiputats per l’última digestió pendent de Ciutadans i supera el PSOE (5.260.000 vots) per 700.000 vots, que no són el rotund canvi de cicle que els de Feijóo albiraven en la penjada de cartells com a resposta a la llei d’amnistia (El teu vot és la resposta, era el lema electoral). La prova que el PP no ho viu com una gran victòria és que el mateix Feijóo va renunciar al balcó de les grans ocasions i va improvisar una aparició al hall de Gènova al costat de Montserrat. “Som l’únic partit que puja en vot. Som davant un nou cicle polític”, va dir el líder del PP, que va escoltar crits d’“Oa, oa, oa, Feijóo a La Moncloa” fins i tot d’Isabel Díaz Ayuso. Significativament, Feijóo no va gosar fer cap pronòstic sobre la caducitat d’una legislatura estatal que ara s’albira més llarga que la vigília de les europees. Ni la irrupció del jutge madrileny Juan Carlos Peinado citant la dona del president, Begoña Gómez, ha decantat la balança d’una campanya en què Sánchez ha entomat el repte del plebiscit, ha buscat el cos a cos amb l’argentí Javier Milei i s’ha apropiat del seu insult d’“esquerrans” fins a presumir ahir de “votar amb l’esquerra”. El PSOE presumeix de ser el país que ara envia més eurodiputats socialistes a Brussel·les i a Estrasburg com a bastió juntament amb Suècia i Portugal.

Un multicondemnat

La sorpresa de la nit és la irrupció d’Alvise Pérez, àlies italianitzat de Luis Pérez, un sevillà de 34 anys multicondemnat per haver mentit i difamat i que va entrar en política amb UPyD abans de fer costat a Ciutadans al País Valencià amb Toni Cantó. En el seu historial judicial hi ha des de la condemna per haver vulnerat el dret a l’honor per haver-se inventat el 31 de març del 2020 que l’exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena havia rebut en plena pandèmia un respirador personal a casa “per evitar acudir a un hospital públic i fer cua com la resta dels espanyols” fins a una altra condemna per haver difós fotos domèstiques del socialista José Luis Ábalos. A més d’Alvise, l’home triat per Luis Rubiales com a entrevistador predilecte i que ara adquirirà aforament, entren com a eurodiputats Diego Solier i Nora Junco. El símptoma d’aquesta època és que el número 57 de la llista d’Alvise és un altre agitador ultra, Vito Quiles, acreditat al Congrés com a “periodista”. A la Comunitat de Madrid, on el PP arrasa amb el 40,6% dels vots, Alvise és la cinquena força, amb el 5% dels vots.

Després del seu adeu al govern, vetada per Sumar tot i liderar la llei del “només sí és sí” i la llei trans com a ministra d’Igualtat, Montero ha fet valer una campanya molt personal en la qual ha destacat en els debats electorals de TVE i TV3 i elevant el to en favor de la pau i contra la destrucció de Gaza i obté 571.280 vots, molt a prop d’Estrella Galán (Sumar), que amb 810.752 vots es continua desinflant. La vicepresidenta Yolanda Díaz, de fet, va abandonar la seva candidata i no va acudir a la seu de Sumar quan sospitava que viuria un nou declivi. Diana Riba (Ara Repúbliques) obté tres escons –compartirà grup amb Pernando Barrena (EH Bildu), però no amb Tomàs Molina, que queda sense escó– gràcies als 354.207 vots catalans i els 276.673 vots bascos (i també gràcies a 7.448 vots madrilenys). Junts, al seu torn, paga el preu de no portar el nom de Puigdemont a la papereta i queda amb un eurodiputat, Toni Comín, quan el 2019 en va conquerir dos i en va sumar un tercer, gràcies al Brexit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Tres morts en un atac rus a Khàrkiv

Barcelona
POLÍTICA

Marc Lamuà, reelegit primer secretari dels socialistes de les comarques gironines

ROSES
Estat espanyol

L’arquebisbe de Burgos excomunica les deu monges cismàtiques

Barcelona
Iran

El Tribunal Suprem iranià anul·la la pena de mort al raper Tomaj Salehi

Barcelona
política

París estrena la seva renovada Plaça de Catalunya

barcelona
Guerra a Gaza

Nous atacs israelians deixen més d’un centenar de morts en poques hores

Barcelona
País Basc

Pradales jura el càrrec i ja és el sisè lehendakari des de l’Estatut de Gernika

Barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna denuncia un nou atac massiu rus contra la infraestructura energètica

Barcelona
política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

barcelona