Política

guerra a gaza

Blinken diu que la treva és l’única forma perquè no hi hagi més morts civils a Gaza

Condiciona l’ajuda humanitària a l’acceptació del pla de pau i recorda que l’única part que no ha donat resposta és Hamàs

El secretari d’Estat estatunidenc, Antony Blinken, ha assegurat aquest dilluns al Caire que l’“única forma” perquè no hi hagi més morts civils en la Franja de Gaza és acceptar la proposta de treva presentada pel president dels EUA, Joe Biden, i a la qual Hamàs “encara no ha respost”.

“Quant als civils, l’única manera de garantir que no hi hagi més baixes és l’alto el foc i l’acceptació per part de Hamàs. Això és el que està sobre la taula ara i hem d’arribar a una resposta”, ha afirmat abans de deixar la capital egípcia, la primera parada de la seva gira per Orient Mitjà, i dirigir-se a Israel.

Blinken ha insistit que l’“única part” que no ha acceptat fins al moment és Hamàs: “Veurem si Hamàs desitja posar fi al conflicte o no (...) Sembla que ja tothom dona suport a la proposta. La pregunta és si Hamàs acceptarà això”, ha afirmat en l’aeroport del Caire després de reunir-se amb el president egipci, Abdelfatah al Sisi.

El nombre total de morts en l’enclavament palestí ha augmentat avui a 37.124, majoritàriament dones i nens, a més de 84.712 palestins ferits després de més de vuit mesos d’una ofensiva israeliana que ha estat devastadora i que continua estenent-se per Rafah a fi de controlar al complet la divisòria amb Egipte, ha informat aquest dilluns el ministeri de Sanitat gazià.

“Pressioneu a Hamàs”

El cap de la diplomàcia estatunidenca ha posat la pilota en la teulada de Hamàs i en la dels líders àrabs perquè s’aprovi la proposta de Biden ja acceptada per Israel per al bescanvi d’ostatges israelians per presoners palestins a Israel, així com l’augment d’ajuda humanitària a l’enclavament palestí.

“El meu missatge als governs de la regió és: si voleu un alto el foc, pressioneu Hamàs perquè digui que sí. Si voleu alleujar el terrible sofriment dels palestins a Gaza, pressioneu Hamàs perquè digui sí”, ha traslladat en les seves declaracions als periodistes que l’acompanyen en aquesta octava gira per la regió des del passat 7 d’octubre, quan es va produir l’atac de Hamàs que va desencadenar la guerra.

Blinken ha afegit que la “postura oficial del govern israelià” és la de l’acceptació d’aquesta proposta de treva i “això era molt important per a avançar”, encara que ha admés que és “comprensible que hi hagi pessimisme sobre aquest tema” davant la falta de resposta oficial per part del grup islamista.

El cap de la diplomàcia ha assenyalat que Egipte s’ha comunicat aquest matí amb la delegació de Hamàs per a abordar novament aquesta proposta, però que no donarà més detalls sobre aquesta comunicació.

Si s’aconsegueix la treva, Blinken ha asseverat que això “obre el camí” perquè hi hagi una pau i seguretat “més duradora” a Gaza.

Ajuda a canvi de pacte

Blinken també ha volgut posar l’accent que “si no hi ha pacte, no hi haurà ajuda”, en referència a l’augment de l’ajuda humanitària per a Gaza.

Precisament Jordània acull demà, dimarts, una conferència humanitària organitzada pel regne haiximita, les Nacions Unides i Egipte per a fer una crida urgent i fixar un pla de resposta humanitària, en la qual participaran caps d’Estat i representants de més de 70 països i organitzacions internacionals.

Blinken també ha dit que al llarg d’aquesta gira abordarà l’endemà de la guerra a Gaza per a traçar un pla en el qual es parli de la governança i la reconstrucció de la Franja.

Després de 248 dies de guerra, s’espera que aquesta nit arribi Blinken a Israel en una gira en la qual també visitarà Jordània i Qatar, aquest últim és el principal mediador en les converses de treva i també acull l’oficina política de Hamàs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.