Política

política

Junts s’inclina perquè Illa sigui el primer candidat a la investidura

El socialista reclama que no es bloquegi un govern seu i insisteix que és “perdre el temps” que Puigdemont ho intenti perquè en cap cas s’abstindran

ERC iniciarà “des de zero” la negociació amb uns i altres, amb el finançament, l’autodeterminació i el català com a condicions

Rull assegura que tindrà en compte la “voluntat” i els “suports” que acrediti cadascú per convocar un ple

Si ningú ho compleix, no descarta fer un acte jurídic equivalent perquè corri el temps

Comença el ball previ a la convocatòria d’un ple d’investidura. Ni tan sols 24 hores després de l’elecció de Josep Rull com a nou president del Parlament, els principals partits implicats ja han deixat entreveure aquest matí les seves cartes, o com a mínim la posició de partida, amb vista a les negociacions que s’obren ara, en principi amb un termini màxim de deu dies hàbils, perquè es proposi un candidat a la presidència de la Generalitat. I el que amb més claredat s’ha posicionat ha estat Junts que, al contrari del que s’havia especulat -en el sentit que voldria que Carles Puigdemont fos el primer a intentar-ho coincidint amb el seu retorn anunciat a Catalunya justament per a la data del primer ple-, sembla que més aviat s’inclina perquè sigui el socialista Salvador Illa, guanyador de les eleccions, qui enceti el ball, jugant amb el fet que no tindria temps material perquè pugui cristal·litzar i digerir-se l’únic pacte factible que es dibuixa a l’horitzó, un tripartit amb els comuns i sobretot amb ERC. “Si Illa té tan clar que té tants suports, que vagi a la investidura i ho demani ja. I si no se’n surt, que ho deixi estar”, ha etzibat a TV3 el secretari general, Jordi Turull. En el mateix sentit, altres fonts de Junts han apuntat també a Catalunya Ràdio que s’inclinarien perquè el primer candidat a ’cremar-se’ sigui el socialista. Segons Turull, si Puigdemont es presenta “no és per fer un Feijóo” -que ho va intentar al Congrés després de les eleccions de l’estiu passat, però va ser rebutjat- sinó perquè sigui president amb tots els ets i uts, no es tracta de fer un debat d’investidura per fer un debat d’investidura”. Per això mateix ha evitat avançar encara quina és la posició que comunicarà en la ronda de trobades amb els grups que Rull ha anunciat ja que farà al llarg de la setmana vinent. “A vegades si les coses no estan prou ben travades és impossible anar a una investidura, i no sé com estarem d’aquí a deu dies”, s’ha espolsat Turull, que en tot cas ha recordat que ara iniciaran “des de zero” les negociacions amb ERC per explorar el seu suport, com també farà el PSC.

Precisament, Illa ha dit a RTVE que confia que Rull “farà les seves funcions” i no dificultarà la seva hipotètica investidura, per a la qual s’ha fixat com a “prioritat” tancar un acord “progressista” amb ERC i els comuns, a qui ha promès “generositat, claredat i coherència”. Encara més clara ha estat la seva número 2, Alícia Romero, a Catalunya Ràdio, on ha dit que aquest acord és l’únic possible -aritmèticament, també sumaria 68 diputats un altre tripartit amb PP i Vox-, i que serà això o repetir eleccions. En tot cas, Illa ha demanat als grups que “no bloquegin” la seva investidura i, si no volen tancar un acord de govern, el deixin governar sol, de la mateixa manera que ell no va posar traves a la governabilitat en la passada legislatura quan ERC es va quedar en franca minoria. Sobre la possibilitat que Puigdemont se sotmeti a la investidura, Illa ha criticat que “és perdre el temps i donar voltes” perquè no té els suports necessaris, i ha repetit -fins i tot en diversos idiomes, per donar-hi més èmfasi- que el PSC no facilitarà mai que sigui president amb la seva abstenció. “Els catalans no han votat això... Convé fer perdre el temps a Catalunya?”, ha etzibat. Illa creu que Junts busca una repetició electoral, i ha recordat que en la passada legislatura l’independentisme ja va tenir una majoria que “no va ser operativa”.

Els socialistes iniciaran també ara les converses amb ERC, que aquest matí, en boca de la nova vicepresidenta primera del Parlament, Raquel Sans, ha insistit que volen parlar “del què i no del qui”, i ha recordat que oferiran els seus vint vots a “qui faci la millor proposta” sobre finançament singular, autodeterminació i llengua catalana. En tot cas, Sans ha convidat el PSC i Junts, les formacions més grans de la cambra, a “trobar les majories” per formar govern, i en especial als socialistes. En aquest sentit, però, Illa ja ha deixat clar a ERC que ara mateix al Parlament “no hi ha majoria” per avançar cap un referèndum. “Jo no estic per això”, ha insistit, mentre ha situat les seves coordenades en les polítiques d’habitatge, sanitat, educació i seguretat, i ha posat d’exemple l’acord al País Basc entre PNB i PSE, que segons ell és una mostra “d’ofici polític”.

Rull escoltarà

Pel seu cantó, Josep Rull ha dit a Catalunya Ràdio que valorarà, per aquest ordre, dues grans qüestions en la ronda de contactes que farà la setmana que ve amb els grups, abans de designar un candidat: “vull veure la seva voluntat de presentar candidatura i els suports concrets que té cadascú”, ha resumit. Amb això, ha dit que “l’element més rellevant de tots” serà la voluntat que li expressin, i a partir d’aquí valorarà els suports concrets que poden tenir. “Proposaré el candidat que tingui més suports”, ha deixat clar, sense prefigurar qui podria ser o voldria que fos. En aquest sentit, tampoc ha descartat l’escenari que cap dels candidats vulgui presentar-se abans del 25 de juny perquè no té els suports necessaris, amb la qual cosa es podria fer, com ja va passar abans que fos elegit president Quim Torra, un acte jurídic equivalent, “un acte formal del Parlament en què s’acredita que cap candidat es vol sotmetre a la investidura”, fet que no seria un ple formal però ja posaria en marxa el rellotge de dos mesos per tal d’anar a unes noves eleccions, si ningú aconseguís ser investit en aquest temps.

Rull, que ha reiterat que la presidència de Puigdemont va ser arrabassada “de manera il·legítima”, ha dit que, quan torni, el Parlament “li ha d’obrir les portes amb tota la solemnitat que es mereix, sigui investit o no”. En aquest sentit, ha dit que “no contempla” que sigui detingut quan torni, fet que podria evitar que se sotmetés a un eventual ple d’investidura. Però en aquest cas Rull ha deixat clar que “un diputat que vol, ha de poder sotmetre’s a la investidura”, i que “sempre” interpretarà el reglament “de la manera més generosa amb els drets dels diputats”. El nou president, que ha dit que “no forma part de les seves prioritats” anar a veure el rei, ha dit que farà la primera visita institucional al Casal dels Infants del Raval, i també ha dit que mirarà que la comissió de reforma del reglament del Parlament sigui “de les primeres” a ser constituïdes en aquesta legislatura, “en qualsevol escenari”. “Valdria la pena fer-hi modificacions per donar seguretat jurídica”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Julian Assange, en llibertat sota fiança després d’haver arribat a un acord amb els EUA

barcelona
Estat francès

Bondy, perifèria parisenca mestissa

Bondy (França)
Cristina Ribas
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Sant Gregori (ERC)

“Allarguem la mà a l’equip de govern per donar vida al poble”

Sant Gregori
Nerea García Guerrero
Cap de l’oposició a Badia del Vallès (Totes fem Badia)

“Les polítiques del PSC a Badia són molt continuistes”

Badia del Vallès
POLÍTICA

Denúncia de Junts per compres irregulars a la policia de Pineda

PINEDA DE MAR
Guerra a Europa

La UE aprova el primer lliurament a Ucraïna de fons originats pels actius russos

Barcelona
guerra a gaza

Calculen que uns 21.000 nens estan desapareguts a la Franja

barcelona
Estat espanyol

El jutge del cas Koldo rebutja cedir la investigació a la fiscalia europea

Barcelona
GIRONA

Salellas convoca una junta local de Segurerat pel tiroteig a Font de la Pólvora

GIRONA