Política

guerra a gaza

Resposta positiva de Hamàs i la Gihad Islàmica a la proposta per a l’alto el foc

Israel manté que no posarà fi definitivament a la guerra abans d’aconseguir els seus tres objectius: minvar les capacitats militars i civils del grup armat, fer que ja no sigui una amenaça per a Israel i portar de tornada a casa als 116 ostatges que encara continuen captius

Segons informa Efe, Hamàs i la Gihad Islàmica han presentat aquest dimarts, en un comunicat conjunt, la seva resposta a l’última oferta de treva amb Israel i han expressat la seva disposició “positiva” a aconseguir un acord d’alto el foc a Gaza. Aquesta és la seva primera resposta oficial des que el president dels Estats Units, Joe Biden, presentés fa deu dies una oferta de treva.

“La resposta dona prioritat a l’interès del nostre poble palestí i a la necessitat de detenir per complet l’agressió en curs contra la Franja de Gaza”, indiquen en el comunicat sobre la proposta de treva que ahir també donar suport el Consell de Seguretat de l’ONU en una nova resolució.

En el comunicat, les milícies insisteixen en la necessitat que Israel es retiri totalment de Gaza i asseguren que han lliurat la seva resposta oficial la tarda d’aquest dimarts a les delegacions d’Egipte i Qatar, mediadors del conflicte juntament amb els Estats Units, durant una reunió que han mantingut amb el primer ministre de Qatar.

En aquest sentit, Qatar i Egipte, han confirmat haver rebut la resposta d’aquest grup islamista i les altres faccions palestines.

“Els dos països confirmen que els seus esforços conjunts de mediació amb els Estats Units continuaran fins que s’aconsegueixi un acord, ja que els mediadors estudiaran la resposta i coordinaran amb les parts interessades els pròxims passos”, assegura un comunicat conjunt que no ofereix detalls sobre el contingut de la resposta.

A primera hora d’aquest dimarts, Hamàs ja va mostrar la seva satisfacció per l’última resolució de l’òrgan de l’ONU, amb 14 vots a favor, i es va mostrar obert a “cooperar” amb els mediadors per a aconseguir un alto el foc en la Franja.

El secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, que es troba de gira per la regió per vuitena vegada, en aquests últims dies havia reiterat que només faltava el “sí” de l’organització islamista per a tirar endavant aquesta proposta dividida en tres fases i que contempla un pla per a la fi de la guerra.

Per la seva banda, en les últimes hores, Israel ha tornat a insistir que no posaran fi definitivament a la guerra abans d’aconseguir els seus tres objectius: minvar les capacitats militars i civils de Hamàs, fer que ja no sigui una amenaça per a Israel i portar de tornada a casa als 116 ostatges que encara continuen captius des del 7 d’octubre.

“La proposta que es va presentar permet a Israel complir aquests objectius i així ho farem”, ha dit aquest dimarts un funcionari israelià sobre la resolució del Consell de Seguretat de l’ONU, que estableix un pla de tres fases per a posar fi a la guerra de Gaza.

De moment, aquests han estat els únics comentaris que arriben des del govern de Benjamin Netanyahu a l’espera d’una resposta oficial a aquesta proposta de treva.

Després de més de vuit mesos de guerra i amb més de 37.000 morts en una Franja devastada, part de la comunitat internacional espera que aquest acord se segelli al més aviat possible per a aconseguir un alto el foc i l’intercanvi d’ostatges per presos palestins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia