Política

política

Junqueras, partidari que ERC busqui “els millors acords possibles” per a la investidura

Creu que l’objectiu no ha de ser tancar-se a cap entesa, i veuria bé investir Illa si hi ha “un bon acord”

Dona per fet que no podrà ser candidat en molt de temps malgrat l’amnistia, i avalaria que ho fos Rovira

El ja expresident d’ERC Oriol Junqueras és partidari que el partit busqui “els millors acords possibles” amb vista a la investidura d’un president de la Generalitat, “si pot ser amb tothom”, i en concret veuria bé que fes president el socialista Salvador Illa si això fos fruit d’un “bon acord” que, ha recordat, “no només depèn d’ERC, sinó també d’altres actors polítics”. “L’objectiu no ha de ser arribar a un acord a qualsevol preu, ni tampoc ha de ser negar-se a arribar a cap acord”, ha valorat a Catalunya Ràdio, en la primera entrevista després que dilluns deixés, com a mínim de moment, el lideratge del partit. “Un acord tindrà sentit o no en funció del seu contingut”, ha insistit Junqueras, que creu que el partit “hauria de ser capaç de posar-se d’acord amb tothom que volgués arribar a acords”. En tot cas, ha volgut treure pressió a ERC en recordat que les enteses més usuals en l’última legislatura van ser entre el PSC i Junts, que per tant “també tenen una responsabilitat” i “seria el més lògic” que s’entenguessin ara.

Això sí, si aquest bon acord no arriba, Junqueras té assumit que caldrà anar a una repetició electoral on ell no podrà ser el candidat, perquè el Tribunal Suprem no li posarà “gens fàcil” a l’hora d’aplicar-li l’amnistia a curt ni a mitjà termini. “La possibilitat que la llei d’amnistia em permeti ser candidat és molt remota”, s’ha resignat, ja que constata que -al contrari dels exiliats, que no tenen cap sentència prèvia que s’hagi d’eliminar, i de moment faran prou amb l’aixecament de les cautelars com les ordres de detenció per poder tornar- poden presentar-se qüestions prejudicials i recursos al TC, fet que farà allargar molt la resolució del seu cas. “El Suprem posarà tots els pals a les rodes que pugui, ho ha fet sempre”, ha lamentat. En aquest sentit, Junqueras creu que la secretària general Marta Rovira, que ha pres també les funcions de la presidència d’ERC fins que en el congrés del 30 de novembre la militància voti un nou equip directiu, seria “una bona candidata” si hi hagués repetició electoral a l’octubre, malgrat que ja ha dit que no optarà a ser reelegida en la direcció del partit. “ERC té la sort de tenir molta gent preparada i que podria fer aquest pas, l’important és fer-lo amb convicció i voluntat d’entendre’s amb la societat”, ha conclòs en tot cas Junqueras, que ha admès implícitament que Rovira no el va informar de la reunió que s’ha desvelat que va mantenir amb Carles Puigdemont a Ginebra fa uns dies, en el marc de les converses per a la mesa del Parlament.

Junqueras, que ha evitat valorar si creu que el principi d’acord assolit perquè ERC entri al govern de Barcelona és bo o no, admet que els resultats el 12-M, quan Aragonès va avançar les eleccions, “no s’assemblen” als que haurien volgut, tot i que assegura que el govern va fer “moltes coses bé” i s’hi sent “del tot” identificat. “Allò que hem fet la gent no ho ha valorat tan bé com ho hem valorat nosaltres”, s’ha limitat a analitzar, sobre les causes que creu expliquen la davallada d’ERC en les últimes quatre cites electorals. Per això mateix creu que s’ha d’insistir a parlar dels problemes i “reptes colossals” que segueixen existint com ara l’habitatge o el transport públic.

Tal com va anunciar, Junqueras, que ha dit que en els propers mesos seguirà participant i donant la seva opinió en els processos interns, durà a terme ara un procés “d’escolta activa, d’escoltar tothom” i en especial la militància d’ERC “d’igual a igual” per tal que li digui si pot ser “útil en això o allò”, i decidir si al novembre torna a optar al lideratge del partit, com no ha amagat que seria la seva voluntat i il·lusió. “Estic a la disposició de tothom”, ha insistit. En aquest sentit, si bé està d’acord que calen saba nova i nous lideratges, com ha instat la mateixa Rovira, també ha reivindicat que en paral·lel en poden caldre altres “més revellits”. “L’important és fer les coses bé”, ha subratllat. Les seves receptes segueixen sent mirar d’atansar-se i de teixir el màxim d’aliances i complicitats amb tots els sectors socioeconòmics, a fi “d’assemblar-se al màxim” a la societat. Junqueras creu que a l’independentisme li va faltar “força democràtica” després de l’1-O i del 3-O per superar la repressió de l’Estat, i per això creu que en el futur li cal “acumular-ne més” perquè aquesta repressió no sigui efectiva. En aquest sentit, també creu que ara ho tindria més difícil per actuar després que s’hagiconseguit la reforma del codi penal o la derogació de la sedició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pròxim orient

L’Iran tria entre un moderat i un radical en la segona volta de les presidencials

barcelona
rússia

L’opositor rus Karà-Murzà ha estat traslladat a un hospital penitenciari

barcelona
parlament europeu

Vox abandona Meloni pel nou grup d’Orbán a l’Eurocambra

barcelona
guerra a gaza

Israel envia una delegació a Qatar per discutir la nova proposta de treva de Hamàs

barcelona
pròxim orient

Israel aprova la construcció de 5.295 habitatges a la Cisjordània ocupada

barcelona

L’Ajuntament reconeix la trajectòria de Jordi Orobitg i M. Antònia Batlle

LLORET DE MAR
política

Pujol i Mas s’afiliaran a JxCat i Diana Riba a ERC

barcelona
judicial

Amnistiats dos manifestants i quatre mossos acusats d’agredir-los

barcelona
estats units

Biden aprofita el 4 de juliol per insistir en la seva continuïtat

barcelona