Política

ESTAT FRANCÈS

Macron es proposa com a resposta als blocs “extrems i contra natura” de dreta i esquerra

Defensa un projecte centrista i “coherent” per a les legislatives, que obre a socialistes, ecologistes i moderats de dreta

“És l’hora d’aclarir les coses”, ha sentenciat

Tres dies després d’anunciar la dissolució de l’Assemblea legislativa i anunciar la convocatòria d’eleccions generals per d’aquí a menys de tres setmanes, Emmanuel Macron ha llançat aquest dimecres la campanya de la seva coalició centrista per al comicis del 30 de juny i el 7 de juliol.

En una roda de premsa, el president francès ha tornat a justificar la decisió d’avançar les eleccions pel fet que “no es pot ignorar” la còlera dels votants expressada diumenge a les europees amb la victòria de l’extrema dreta del Reagrupament Nacional (RN), i per l’escenari de bloqueig governamental a causa de la falta de majoria a la cambra i l’anunciada moció de censura de l’oposició per a la pròxima tardor.

“La dissolució [del Parlament] permet aclarir les coses”, ha dit Macron, per qui, diumenge, “totes les caretes van caure” i ara els francesos hauran de triar entre opcions “clarament oposades”.

El president de la República ha carregat contra la decisió d’Els Republicans (dreta) de concórrer plegats a les legislatives amb el RN –“traeixen el llegat de De Gaulle, de Chirac i Sarkozy”– mentre ha acusat els socialistes d’haver-se aliat amb “l’extrema esquerra” de La França Insubmisa abonant així l’“antisemitisme”.

“En les pròximes eleccions –ha dit– s’enfronten dues aliances contra natura i incoherents, als dos extrems” amb l’únic interès d’aconseguir el poder. “No són majories per governar”, hi ha afegit Macron, que, en contraposició, ha defensat la tercera via, la seva coalició centrista, a la qual ha convidat a unir-se socialistes, ecologistes i els moderats de dreta. “No som perfectes, però podem exhibir resultats”, s’ha vantat, tot citant èxits com ara la reindustrialització i haver col·laborat en la unitat del país i la construcció d’Europa.

El president ha defensat un projecte per a aquestes legislatives basat en cinc eixos, entre els quals més fermesa en seguretat i en la lluita contra la immigració il·legal “d’acord amb el pacte aprovat pel Parlament Europeu”; més ambició ecològica i econòmica; més avenços en la lluita contra la desigualtat i la millora de la vida quotidiana dels ciutadans, i la defensa de França com una “potència de pau” i una “potència militar independent” amb el seu lloc definit dins d’Europa.

Després d’anunciar aquest rumb que vol imprimir al país, Macron ha assegurat que no entrarà en primera línia de la campanya –“ho farà el primer ministre i el seu equip”– i ha rebutjat, de nou, les crides de Marine Le Pen, líder de l’RN, perquè dimiteixi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Tres morts en un atac rus a Khàrkiv

Barcelona
POLÍTICA

Marc Lamuà, reelegit primer secretari dels socialistes de les comarques gironines

ROSES
Estat espanyol

L’arquebisbe de Burgos excomunica les deu monges cismàtiques

Barcelona
Iran

El Tribunal Suprem iranià anul·la la pena de mort al raper Tomaj Salehi

Barcelona
política

París estrena la seva renovada Plaça de Catalunya

barcelona
Guerra a Gaza

Nous atacs israelians deixen més d’un centenar de morts en poques hores

Barcelona
País Basc

Pradales jura el càrrec i ja és el sisè lehendakari des de l’Estatut de Gernika

Barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna denuncia un nou atac massiu rus contra la infraestructura energètica

Barcelona
política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

barcelona