Política

guerra a gaza

L’ONU conclou que Israel i Hamàs “són responsables de crims de guerra”

Un informe relata la violència indiscriminada contra civils desplegada per totes dues parts

Una comissió de les Nacions Unides (ONU) sobre els primers mesos de la guerra a la Franja de Gaza ha conclòs que tant Israel com Hamàs i altres grups armats palestins, van cometre crims de guerra i greus violacions del dret internacional, en la primera investigació en profunditat sobre els atacs del 7 d’octubre i la campanya bèl·lica israeliana de represàlia contra l’enclavament palestí.

En l’informe, publicat aquest dimecres i recollit per l’agència Efe, s’analitzen els fets registrats des del 7 d’octubre fins a final del 2023 i es descriu un alarmant escenari en el qual les dues parts han fet cas omís del dret internacional en un conflicte que ha causat més de 37.000 molts i ha convertit la regió en un polvorí.

La investigació comença amb l’atac múltiple perpetrat per milicians palestins el 7 d’octubre passat al sud d’Israel en el qual van morir 1.200 persones, de les quals, segons detalla el text, 809 eren civils,280 dones, 40 nens i 25 persones de més de 80 anys, i unes 250 persones més van ser segrestades.

Entre els crims de guerra citats per la comissió aquell fatídic 7 d’octubre, figuren dirigir intencionadament atacs contra civils, assassinar o matar deliberadament, torturar, infligir tractes inhumans o cruels, atemptar contra la dignitat personal i prendre ostatges, inclosos nens.

Segons la comissió, presidida per la veterana jurista sud-africana Navi Pillay, entre octubre i desembre, Israel va cometre crims de guerra i crims de lesa humanitat. L’informe destaca que el govern del primer ministre Benjamin Netanyahu va donar “a les seves forces de seguretat carta blanca per atacar objectius civils de forma àmplia i indiscriminada a Gaza”. Això, diu l’informe, sembla respondre a l’aplicació de l’anomenada “doctrina Dahiya”, que rep el seu nom d’un barri de Beirut controlat en el seu moment per la milícia Hezbol·là arrasat en 2006 per la força aèria israeliana, i que consisteix a donar una resposta desproporcionada, sense distinció entre civils i militars, a atacs de grups armats, fet que sembla haver-se reproduït a gran escala a Gaza.

Els presumptes crims de guerra comesos per Israel inclourien la fam, detencions arbitràries i la mutilació i la mort de desenes d’infants. Com a crims contra la humanitat israelians, l’informe cita “l’extermini, la persecució per motius de gènere contra homes i nens” i altres també considerats en l’anterior tipologia, com les deportacions forçoses o els tractes cruels i inhumans contra detinguts.

Tant Israel com Hamàs, van cometre actes de violència sexual i tortures, i van atacar intencionadament a civils, segons recullen en els investigadors de l’ONU en el seu informe de conclusions, que es presentarà davant el Consell de Drets Humans de l’ONU el pròxim 19 de juny.

Passa comptes

“És imperatiu que tots aquells que van cometre crims de guerra rendeixin comptes”, declara la presidenta de la Comissió Independent Internacional d’Investigació per als Territoris Palestins, la sud-africana Navi Pillay, en un comunicat publicat aquest dimecres i recollit per l’agència Efe.

Les negociacions per a un alto el foc

L’informe arriba mentre els Estats Units estudien la resposta de Hamàs al pla en tres fases per a un alto el foc entre Israel i la milícia palestina a la Franja i l’alliberament d’ostatges que va presentar el president dels EUA, Joe Biden.

Un funcionari israelià ha assegurat que Hamàs “ha canviat els paràmetres principals i més significatius” de la proposta de Washington, per la qual cosa considera que la milícia palestina està rebutjant el pla.

Resposta de Hamàs al pla de Biden

Hamàs, per la seva banda, ha assegurat posteriorment que en la seva resposta “positiva” al pla de Biden planteja “un nou calendari” per a un alto el foc a la Franja de Gaza i una retirada israeliana de tot l’enclavament palestí.

Segons va dir a l’agència Efe un responsable del moviment islamista palestí, que va demanar mantenir-se en l’anonimat, “la resposta va reafirmar la posició de Hamàs que un alto el foc ha de conduir a un cessament permanent de les hostilitats, la retirada de les forces israelianes de Gaza, la reconstrucció de la Franja i l’alliberament dels presos palestins a Israel”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

iemen

Els Houthis del Iemen ataquen el nord d’Israel i un vaixell de càrrega en el mar Roig

barcelona
tribunals

Primer recurs d’un agent a una de les primeres amnisties

barcelona
unió europea

Hongria descarta donar suport a Von der Leyen com a presidenta de la Comissió

barcelona
estats units

El Suprem dels EUA bloqueja una norma de Biden per a reduir la contaminació

barcelona
política

La JEC multa el conseller de Salut per visitar hospitals en període electoral

barcelona

Girona prorroga el contracte de llum amb Endesa i Iberdrola

GIRONA
guerra a gaza

Israel no està llest per a evacuar el nord en cas de guerra amb Hezbol·là

barcelona
estats units

El Suprem autoritza avortaments en cas d’emergència a Idaho

barcelona
rússia

Estudien prohibir la propagació entre les dones de la idea de no tenir fills

barcelona