Política

estats units

Sancions a empreses xineses per vendre xips a Rússia

Els EUA anuncien fins a 300 penalitzacions, incloent-hi el vet a empreses xineses

Els Estats Units va anunciar aquest dimecres sancionis contra més de 300 persones i entitats, tant a Rússia com fora de les seves fronteres, incloses empreses xineses acusades de vendre xips a Moscou que s’utilitzen en la fabricació d’armament emprat en la guerra a Ucraïna.

L’anunci, que afecta entitats i individus d’Àsia, Orient Mitjà, Europa, Àfrica, Àsia central i el Carib, es produeix just abans de l’inici, demà, de la cimera del G7 a la regió italiana d’Apúlia, en la qual la guerra a Ucraïna serà un dels temes centrals.

L’objectiu de les sancions és tallar el finançament al sector bèl·lic de Rússia i evitar que el Kremlin eludeixi les sancions imposades per Washington i els seus aliats després de la invasió d’Ucraïna el febrer de 2022, segons han detallat fonts dels departaments d’Estat i del Tresor en dos comunicats.

En un d’aquests comunicats, la secretària del Tresor, Janet Yellen, ha considerat que aquestes sancions deixen a l’economia russa encara més “desesperada” per a accedir al món exterior.

En el centre de les noves mesures es troba una expansió de les anomenades sancions “secundàries”, que atorguen als Estats Units la capacitat d’incloure en una llista negra a qualsevol entitat que realitzi negocis amb entitats russes prèviament sancionades.

Aquesta mesura té com a objectiu dissuadir a les entitats financeres, especialment a la Xina, de recolzar econòmicament els esforços bèl·lics de Rússia.

El Departament del Tresor també ha implementat restriccions contra la borsa de valors de Moscou amb la finalitat d’evitar que inversors estrangers facin costat financerament a empreses russes del sector de defensa.

Així mateix, les sancions afecten diverses empreses xineses a les quals Washington acusa de vendre xips a Rússia i d’ajudar el Kremlin a accedir a equips militars crítics per a la guerra a Ucraïna, com a drons i làsers.

Aquests xips són un aspecte clau de les sancions perquè, segons Washington, Rússia encara aconsegueix xips de tercers països i els utilitza per a construir míssils i un altre tipus d’armament, malgrat els esforços d’Occident per a limitar l’accés de Moscou a tecnologies que donin suport al seu esforç bèl·lic.

Unes altres de les sancions es dirigeixen contra empreses “involucrades en el desenvolupament de la futura capacitat de producció i exportació d’energia, metalls i mineria de Rússia”, segons ha explicat el secretari d’Estat Antony Blinken en una de les notes.

Encara que les mesures amplien el règim de sancions dels Estats Units contra Rússia, fins al moment l’administració de Joe Biden no ha imposat sancions directament a bancs xinesos o europeus que se sospita estan finançant la maquinària bèl·lica russa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia