Política

bèlgica

El rei encarrega al flamenc Bart de Wever (N-VA) la formació de govern

Un candidat alternatiu seria la liberal francòfona Sophie Wilmès

El rei Felip dels belgues ha encarregat aquest dimecres al líder de la formació nacionalista flamenca N-VA, Bart de Wever, el partit que va ser el més votat en les eleccions federals del passat diumenge, que explori les possibilitats de formar govern a Bèlgica.

“Sa Majestat el Rei va rebre en audiència al senyor Bart De Wever en el Palau Reial de Brussel·les i li va encarregar una missió d’informació. Aquesta missió té com a objectiu identificar els partits que desitgin formar ràpidament una coalició estable en l’àmbit federal i identificar les seves principals orientacions polítiques”, ha informat la prefectura de l’Estat en un Comunicat.

De Wever ha acceptat l’encàrrec i presentarà un primer informe al rei dimecres que ve 19 de juny, segons han confirmat des del Palau Real.

La missió encomanada al líder de l’N-VA no implica que Bart de Wever vagi a presentar-se a la investidura, encara que ell havia dit que estaria disposat a ser primer ministre, càrrec pel qual no havia mostrat interès en el passat.

El dimarts, els liberals valons del Moviment Reformador (MR) i el partit refundat de centredreta Els Engagés (Els compromesos) es van mostrar disposats a formar un Executiu federal, igual que els cristianodemòcrates flamencs del CD&V.

“El resultat electoral és tan clar que tenim el deure, com a polítics, de dotar a aquest país d’un govern al més aviat possible, de posar-nos a la feina directament i no perdre’ns en xerrameca i discussions inútils”, va dir en conferència de premsa el president del MR, George Louis Bouchez.

Candidata alternativa

Una altra possibilitat que contemplen els analistes és que es mantingui aquesta coalició de partits, però que, en lloc de Bart de Wever, la prefectura del govern recaigués sobre la liberal francòfona Sophie Wilmès.

Wilmès ja va exercir com a primera ministra –en funcions– entre 2019 i 2020, durant part d’un dels llargs períodes en els quals Bèlgica no aconseguia dotar-se d’un Executiu després d’unes eleccions legislatives, i va collir un rotund èxit electoral el diumenge com a cap de llista del MR a les eleccions europees.

En tots dos supòsits es compliria amb l’obligació legal d’incloure en el govern central a partits francòfons i neerlandesos, en un país profundament dividit entre nord i sud.

En aquesta configuració, amb forta orientació cap a la dreta, sembla poc probable que poguessin entrar partits progressistes castigats en les urnes.

Bèlgica té el rècord mundial sense aconseguir formar Govern després d’unes eleccions, amb 541 dies entre 2010 i 2011, i en els comicis de 2019 van fer falta 494 dies per a aconseguir-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia