Política

àsia

L’AIE adverteix d’una producció excedentària de petroli a nivells històrics per a 2030

A curt termini, la demanda creixerà en 2024 i 2025 al voltant d’un milió de barrils diaris

La producció excedentària de petroli corre el risc d’aconseguir nivells històrics d’aquí a 2030 per l’alentiment de la demanda unida a una estirada de l’extracció, sobretot als Estats Units i altres països d’Amèrica, segons ha advertit l’Agència Internacional de l’Energia (AIE).

En el seu informe anual sobre el mercat petrolier a mitjà termini publicat aquest dimecres, l’AIE estima que la producció pujarà fins prop de 113,8 milions de barrils diaris al començament de la dècada i que això donarà lloc a un excedent d’extracció d’uns 8 milions de barrils, uns 2 milions més que ara.

Aquest marge “massiu”, d’una dimensió que només és comparable a la que es va donar amb la crisi de la covid (en 2020 es van superar els 9 milions de barrils diaris), amenaça directament l’estratègia del càrtel petrolier OPEP+ per a evitar una caiguda de preus.

Més enllà del xoc per a l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus aliats com Rússia, aquest context de preus més baixos també podria repercutir directament en els productors d’esquistos dels Estats Units, que són més sensibles als alts i baixos dels preus del mercat.

Pel costat de la demanda, els autors de l’estudi assenyalen que a escala global continuarà creixent en els pròxims anys, però a un ritme cada vegada menor fins a un pràctic estancament per a finals de la dècada.

La Xina i l’Índia estiren la demanda

Aquest creixement estarà dominat per l’augment del consum a Àsia, sobretot a l’Índia (pel transport) i la Xina (per la indústria petroquímica), mentre que en les economies avançades s’espera que la contracció del consum de cru segueixi, de manera que caurà de 45,7 milions de barrils en 2023 a 42,7 milions en 2030.

Aquest serà el menor volum des de 1991, si s’exclou l’episodi excepcional de la covid. En termes relatius, el pes dels països de l’OCDE haurà baixat del 57% de la demanda en 2007 al 45% en 2023 i al 41% en 2030.

A més curt termini, la demanda en 2024 i 2025 s’incrementarà en al voltant d’un milió de barrils diaris cada any, en relació directa amb el creixement econòmic.

Els EUA lideren l’oferta

Pel costat de l’oferta, els Estats Units serà amb diferència el país productor que més contribuirà a l’increment, amb 2,1 milions de barrils addicionals d’aquí a 2030, la qual cosa reforçarà el seu paper de ’número u’ mundial.

L’AIE calcula que l’OPEP aportarà 1,4 milions de barrils suplementaris, de la mà de l’Aràbia Saudita, Unió dels Emirats Àrabs i l’Iraq.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia