Política

estats units

La Fed manté els tipus en valors màxims dels últims 23 anys

La Reserva Federal anticipa una sola retallada enguany

La Reserva Federal (Fed) estatunidenca ha complert aquest dimecres les expectatives i ha conservat els tipus en la seva forquilla actual del 5,25 al 5,5%, però ha contemplat la possibilitat que hi hagi una sola retallada en el que queda d’any, menys del que es preveu.

El focus dels analistes estava posat en el calendari d’eventuals baixades després de la reunió de dos dies del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) de la Fed i els seus integrants van situar la mitjana dels tipus a final d’any en el 5,1% (en la franja entre el 5 i el 5,25%), la qual cosa implica una sola retallada d’un quart de punt respecte a la situació actual, per sota dels tres previstos al març.

“Aquestes projeccions no són un pla d’acció ni cap mena de compromís”, ha dit en conferència de premsa el president de l’Emissor, Jerome Powell, que ha dit que basaran la seva decisió en “una major confiança que la inflació es mou de manera sostenible cap al 2%”.

Al març la mitjana de les seves previsions apuntava a tres retallades de 0,75 punts en total per a finals de 2024, però l’avanç de la inflació i de la situació econòmica va descartar aviat aquest escenari i els analistes el van rebaixar a dues baixades des del nivell actual: el més alt en 23 anys.

“Continuarem prenent les nostres decisions reunió a reunió tenint en compte la totalitat de les dades”, ha afegit Powell.

Fins que acabi 2024 el FOMC, l’òrgan encarregat de decidir la marxa de la política monetària dels EUA, té previstes quatre reunions: al juliol, setembre, novembre i desembre.

Per a 2025, la mitjana apunta al fet que els tipus se situaran en el 4,1%, enfront del 3,9% anticipat al març, mentre que per a 2026 no hi ha modificacions i aquests es quedarien en el 3,1%, en una forquilla, per tant, d’entre el 3 i el 3,25%, dos punts menys que el nivell previst per al tancament d’enguany.

La Fed fa mesos que defensa que necessita una major confiança que l’economia avança de forma sostinguda cap a una estabilitat dels preus. Aquest dimecres, Powell ha admès que hi ha hagut un avanç “modest” cap a aquesta meta del 2%, però no ha parat de repetir que la perspectiva econòmica es manté incerta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia