Política

política

ERC, molesta amb Junts perquè la vol forçar a posicionar-se d’immediat

Sans en censura el “tacticisme” en proposar ara Illa, i diu que “costa d’entendre” que Puigdemont no vulgui afrontar el primer debat d’investidura

Desvela que el PSC volia vincular a la investidura l’oferiment de la presidència del Parlament

La vicepresidenta primera del Parlament i portaveu d’ERC, Raquel Sans, ha expressat aquest matí el malestar del partit amb el “tacticisme” de Junts, que proposa que sigui el socialista Salvador Illa el primer a intentar ser president de la Generalitat. “Ens costa d’entendre que, després de tot el que s’ha dit, Puigdemont no vulgui afrontar el primer debat d’investidura”, ha reblat a TV3. “No sabem què hi ha darrere de la voluntat que sigui Illa el primer que es presenta, o ho podem intuir: obligues ERC a posicionar-se”, els ha acusat. I és que a ningú escapa que és pràcticament impossible cap mena d’entesa abans del 25 de juny, data fixada per al primer debat, tot i que el consell nacional dels republicans ja aprovarà en el consell nacional d’aquest dissabte les bases de la consulta interna a la militància que, quan sigui, haurà de ratificar o no un eventual principi d’acord per a una investidura. En aquest sentit, Sans creu que és “molt probable” que el dia 25 es convoqui un ple on no hi hagi cap candidatura, i que per tant serà “més simbòlic que una altra cosa” ja que només servirà per “visibilitzar” que s’engega el compte enrere de dos mesos per poder investir un president abans d’anar a una repetició electoral.

Sans ha admès que ERC ja ha iniciat les noves converses “amb tothom”, si bé ha evitat concretar en quin punt dels continguts es troben, més enllà de recordar quines són les tres grans qüestions que hi planteja: un referèndum per resoldre el conflicte polític amb l’Estat, la clau de la caixa i l’enfortiment dels serveis públics, amb el català com a eix central. Segons ella, no seria “útil” anar a noves eleccions perquè hi ha un “cansament” per part de la ciutadania”, però ha recordat que la responsabilitat principal d’evitar-ho “no li pertoca” aquesta vegada als republicans, sinó als dos grups a qui l’electorat va donar més vots, que ja s’han entès “en moltíssimes coses” en la passada legislatura per anar “desgastant” el govern, i que és a qui ara correspon segons ella “trobar aliances”. “És un clàssic la pressió a ERC”, s’ha espolsat, mentre ha insistit que el partit estarà a punt per tornar a anar a eleccions si cal, encara que l’agafin “en un moment complicat”. “Cal escoltar més” la militància, ha reblat en tot cas, per la qual cosa veu “primordial” poder-li donar la decisió final.

La portaveu ha reiterat que la negociació per a una investidura “no té res a veure” amb la que es va fer a la mesa del Parlament, on la prioritat finalment assolida és que fos “antirepressiva” per garantir tots els debats i els drets dels diputats a l’exili. En aquest sentit, Sans ha desvelat que l’oferiment que els va fer el PSC de tenir-ne la presidència tenia contraprestacions que ERC no volia assumir. “Els condicionants anaven vinculats a una investidura, i no els volíem”, ha tancat, sense acabar-los de concretar.

Barcelona, a banda

Sans, igualment, ha desvinculat del debat nacional la posició que avui adopti la militància de Barcelona en el congrés extraordinari a què se l’ha convocat per votar el principi d’acord per entrar en el grup municipal del PSC. “És una decisió de la federació regional d’ERC, hi tenen tot el dret”, ha remarcat. Això sí, ha recordat que la direcció nacional té la possibilitat “des del punt de vista reglamentari” de valorar i d’executar la decisió que es prengui a Barcelona. “El que passarà no li sé dir”, ha apuntat.

En clau del debat intern per al congrés del 30 de novembre, Sans, que ara ja és secretària general de feminismes i LGTBI al partit, s’ha posat “a disposició per al que convingui”, i per tant disposada a tornar a integrar-se a la direcció d’ERC. “Depèn del lloc, la responsabilitat i sobretot de si el projecte il·lusiona o no, és més important el què que el qui”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pròxim orient

Hezbol·là amenaça Israel i Xipre amb lluitar “sense límits” si “s’imposa” una guerra en el Líban

barcelona
unió europea

Els ultraconservadors són ara el tercer grup de l’Eurocambra

barcelona
aràbia saudita

Almenys 550 pelegrins morts per cops de calor a la Meca

barcelona
estat espanyol

El TC anul·la la condemna per prevaricació a Magdalena Álvarez

barcelona
POLÍTICA

Encarregaran un segon peritatge sobre l’espionatge a Viñuales

Tarragona
guerra a gaza

Netanyahu demana unitat als seus socis de govern

barcelona
guerra a gaza

Una comissió de l’ONU veu l’exèrcit d’Israel com “un dels més criminals del món”

barcelona
estat espanyol

Detenen als Països Baixos el sospitós d’haver disparat a Vidal-Quadras

barcelona
política

Tímides disculpes del president del Parlament balear mentre l’oposició en demana la dimissió

barcelona