Política

Política

ERC ajorna el congrés de Barcelona perquè l’assistència supera l’aforament

Gir de guió. La gran afluència de militants d’ERC de la federació de Barcelona al congrés extraordinari que havia de decidir l’entrada al govern municipal socialista de Jaume Collboni va portar ahir el partit a ajornar la reunió amb l’argument que cal garantir el dret a la participació de les bases en el procés de votació. La comissió organitzadora buscarà un nou emplaçament i anunciarà la nova data aviat.

L’ajornament s’alinea amb els interessos de la direcció nacional de no sotmetre encara a votació l’entrada a l’executiu barceloní per la coincidència amb les negociacions d’investidura del pròxim president de la Generalitat. La portaveu del partit, Raquel Sans, deia al matí que “separen” el preacord amb el PSC a Barcelona del context al Parlament, però va defensar que, malgrat que la federació té “autonomia municipal i capacitat per decidir”, el reglament reserva a la direcció nacional l’execució de la consulta.

Actualment les regnes del partit les porta Marta Rovira des de l’exili en un interinatge en què Oriol Junqueras és militant de base. La direcció ja va demanar a la federació local que s’esperés a obrir aquest meló fins després de les eleccions catalanes i europees i ara vol guanyar més temps per aclarir el panorama a la Ciutadella.

El congrés s’havia de fer a l’Orfeó Martinenc, amb capacitat per a unes 270 persones. El cens de la federació és aproximadament d’un miler de militants. El context ha evidenciat l’interès de les bases per dir-hi la seva sobre l’ingrés al govern municipal. L’entrada a l’Orfeó Martinenc presentava ahir llargues cues i tres quarts d’hora després de l’hora prevista d’inici, les set de la tarda, es va comunicar l’ajornament. La direcció nacional s’ha posat en contacte amb la federació per ajudar-la a organitzar un nou congrés.

La pugna per decidir el rumb a Barcelona amaga una lluita a escala nacional entre els partidaris i els contraris a investir Salvador Illa. Una entrada al govern de Collboni donaria peu a la interpretació que ERC s’entén amb el PSC i seria utilitzat com a munició contra el partit en una eventual repetició electoral. A més, es dona la circumstància que l’executiu barceloní no tindria tampoc majoria absoluta, motiu pel qual una part de la militància ho redueix a interessos personals per ocupar cadires a l’Ajuntament.

La federació, però, defensa el preacord amb el PSC aferrissadament. Considera que és el millor preacord al qual es podia arribar i recorda que s’ha gestat durant mesos amb reunions als casals del partit, escoltant la militància. Fa disset anys que ERC no és al govern de Barcelona i la capacitat per incidir políticament és evidentment molt superior quan es gestionen carteres. L’acord passa per encarregar-se d’àmbits sensibles com la llengua catalana, el turisme i el comerç.

El PSC té previst ratificar el preacord amb posterioritat a la seva eventual aprovació per part dels militants d’ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Som-hi-ERC denuncia que s’elimina l’oferta de cursos d’accés a la Universitat

santa coloma de farners
Unió Europea

L’Eurostat confirma l’augment de la inflació a la zona euro fins al 2,6% al maig

Barcelona
política

La Mesa explora si pot actuar contra les despeses de Vox al Parlament

barcelona
política

El PSC i ERC obren les negociacions per la investidura

barcelona
judicial

El TC admet el recurs del PP contra el vot delegat de Puigdemont i Puig

barcelona
judicial

Puigdemont declara en una comissaria de París per la causa del Tsunami

barcelona
Corea

Corea del Sud dispara trets d’avís a soldats del Nord que han creuat la divisòria

Barcelona
Unió Europeu

Acaba sense acord la cimera per renovar els alts càrrecs comunitaris

Barcelona
política

Rull apunta que dimarts no hi haurà investidura

barcelona