Política

política

La jutge de la primera causa per l’1-O demana que es pronunciï l’Audiència de Barcelona

Pregunta si han de ser amnistiats una trentena d’empresaris i exalts càrrecs del govern de Puigdemont, processats pels preparatius del referèndum

Mentre els quatre fiscals del judici de l’1-O s’aferren a les seves creences i s’entesten a desafiar la nova llei fins i tot quan el Fiscal General de l’Estat els ha ordenat explícitament aplicar l’amnistia, altres professionals del mon del dret opten directament per no entrar en valoracions i directament passar la pilota als organismes superiors. És el cas de la jutgessa que ha processat una trentena d’empresaris i exalts càrrecs del govern de Carles Puigdemont pels preparatius del referèndum, acusats entre altres delictes de malversació, desobediència, falsedat documental i prevaricació. En una providència a la qual ha tingut accés l’agència Efe, la titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, Alejandra Gil Llima, ha demanat a l’Audiència de Barcelona que sigui ella la que es pronunciï i decideixi si els processats han de ser amnistiats. Lima argumenta que, en tractar-se d’un procediment ordinari de sumari, és l’Audiència i no la instructora la que ha de decidir si s’aplica l’amnistia.

La causa judicial que porta Llima és la primera que es va obrir, fa set anys, per intentar evitar l’1-O i la que va motivar que el primer jutge que va portar el cas –ja difunt–ordenés el registre de la seu de la conselleria d’Economia pocs dies abans del referèndum. Per aquesta causa, l’Audiència de Barcelona va confirmar l’abril del 2021 el processament d’una trentena d’empresaris i càrrecs del govern de Puigdemont pels delictes de malversació, desobediència, falsedat documental i prevaricació pels preparatius i la logística de l’1-O, des de la propaganda del referèndum al reclutament dels voluntaris i observadors internacionals o la impressió i el repartiment del material electoral. Entre els processats hi ha la llavors presidenta de la CCMA, Núria Llorach, els exdirectors de TV3 i Catalunya Ràdio Vicenç Sanchis i Saül Gordillo, el que va ser director de la delegació del Govern davant la UE Amadeu Altafaj, l’exsecretari general del Diplocat Albert Royo i l’exinterventora de la Generalitat Rosa Vidal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia