Política

cimera a itàlia

Meloni aconsegueix eliminar el dret de l’avortament de la declaració final del G7

El canvi en el text provoca una picabaralla diplomàtica entre l’Estat francès i Itàlia

La declaració final del G7 no inclou cap referència a l’avortament. La presidència de torn, Itàlia, ha aconseguit eliminar del text conjunt una referència explícita a la defensa del dret a interrompre voluntàriament l’embaràs, que figurava en els esborranys previs. La declaració del G7 manté el compromís d’“accés universal a serveis sanitaris adequats, assequibles i de qualitat per a les dones”, que els líders del club dels poderosos –els EUA, el Canadà, el Japó, el Regne Unit, l’Estat francès, Alemanya i Itàlia– van assumir en la seva cimera a la ciutat nipona d’Hiroshima l’any passat, però suprimeix la referència específica del comunicat del 2023 a la importància de l’“accés a l’avortament segur, legal i a l’atenció postavortament”, segons informen les agències internacionals.

El tema no figurava a l’agenda, però el canvi del text atribuït a Itàlia va acabar compartint protagonisme amb Ucraïna en la primera jornada de la cimera que se celebra des de dijous a Bari (Itàlia). Va provocar fins i tot una picabaralla diplomàtica. L’Estat francès i el Canadà haurien intentat reforçar el llenguatge sobre el dret a l’avortament, però no haurien aconseguit convèncer Itàlia.

“Ho lamento”, va declarar dijous al vespre a la premsa el president francès, Emmanuel Macron, en referència a la falta d’una referència explícita a la defensa del dret a l’avortament en la declaració final. “Vostès coneixen la posició de França, que ha inclòs el dret a l’avortament en la Constitució. No és la mateixa sensibilitat que al seu país. França comparteix una visió d’igualtat entre homes i dones, no és una visió compartida per tot l’espectre polític”, va afegir el mandatari francès en resposta a una pregunta d’un periodista de l’agència italiana ANSA al marge de la cimera.

Meloni, contrària a l’avortament, va respondre que no hi havia motiu per generar una controvèrsia sobre el tema i va acusar Macron d’intentar guanyar punts polítics abans de les eleccions legislatives del pròxim 30 de juny a l’Estat francès.

“Crec que és un error, en temps difícils com aquests, fer campanya [per a unes eleccions] utilitzant un fòrum preciós com el G7”, va dir en declaracions als periodistes la primera ministra italiana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Som-hi-ERC denuncia que s’elimina l’oferta de cursos d’accés a la Universitat

santa coloma de farners
Unió Europea

L’Eurostat confirma l’augment de la inflació a la zona euro fins al 2,6% al maig

Barcelona
política

La Mesa explora si pot actuar contra les despeses de Vox al Parlament

barcelona
política

El PSC i ERC obren les negociacions per la investidura

barcelona
judicial

El TC admet el recurs del PP contra el vot delegat de Puigdemont i Puig

barcelona
judicial

Puigdemont declara en una comissaria de París per la causa del Tsunami

barcelona
Corea

Corea del Sud dispara trets d’avís a soldats del Nord que han creuat la divisòria

Barcelona
Unió Europeu

Acaba sense acord la cimera per renovar els alts càrrecs comunitaris

Barcelona
política

Rull apunta que dimarts no hi haurà investidura

barcelona